ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 71 ГОДИНЕ ОД БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/sutjeska.jpgБАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Полагањем вијенаца на Спомен-костурници на Централном споменику народним херојима на Тјентишту и културно-умјетничким програмом данас ће у Организацији одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске бити обиљежена 71 година од Битке на Сутјесци.


Обиљежавању на Тјентишту присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, најављено је из ресорног министарства.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да је полагање вијенаца предвиђено за 11.00 часова, у 11.20 обраћање званичника испред Централног споменика, док је културно-умјетнички програм предвиђен у 11.45 часова.

Он је додао да је Одбор ступио у контакт са средњошколском и студентском омладином и да очекује њихов масовни долазак на обиљежавање овог важног историјског догађаја, како би се на ову популацију пренијеле тековине које треба чувати и у будуће.

Дуњић је за 16. јуни на војничком гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу најавио обиљежавање 19 година од одбране Сарајевско–романијске регије у Одбрамбено–отаџбинском рату, којим је предвиђен о служење помена и полагање вијенаца погинулим борцима.

Служење помена предвиђено је за 9.00 часова, а у 9.30 часова духовни програм, након чега ће у манастиру Свети Георгије на Равној Романији бити служен парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица подсјетио је да је Битка на Сутјесци, која је вођена од 15. маја до 14. јуна 1943. године, по обиму и број погинулих војника највећа до тада предузета операција на простору бивше Југославије.

Он је навео да је, према подацима њемачког Вермахта, у овим борбама из строја избачено 5.300 војника сила осовине, док је Народно-ослободилачка војска изгубила 6.391 борца.

"Иако су партизанске снаге биле опкољене и претрпјеле огромне губитке, успјеле су се пробити из њемачког обруча и сачувати борбену готовост, што је неколико мјесеци касније, имало важне посљедице, не само на будући ток рата, него и на политичку будућност ових простора", рекао је Торбица.

Према његовим ријечима, о жестини борби свједочи податак да је у само једном дану погинуло 600 партизанских бораца, док је највеће губитке на партизанској страни поднијела Друга далматинска бригада.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је у току Одбрамбено-отаџбинског рата из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије животе дало 4.000 бораца, што, с обзиром на чињеницу да је ова формација бројала 18.000 до 20.000 бораца, одсликава тежину борби вођених на том простору.

Он је подсјетио да је Сарајевско-романијски корпус херојски осујетио покушај далеко јачих снага такозване Армије Бих у јуну 1995. године да пресијеку територију Републике Српске.

"Као симбол отпора народа на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији гдје се налази 4.000 уклесаних имена погинулих бораца, док је на гробљу 'Мали Зејтинлик' сахрањено 940 бораца", рекао је Милуновић.

Он је додао да су српске територије, које су херојски одбрањене у рату, изгубљене на мировним преговорима у Дејтону, након чега је услиједио одлазак српског становништва из сарајевских општина Илиџа, Илијаш и Хаџићи.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png