ДАН ВЕЛИКЕ ТУГЕ, ИСТОРИЈСКОГ СЈЕЋАЊА И ОПОМЕНЕ

Srđan Srećković

БЕОГРАД, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Српски министар за дијаспору Срђан Срећковић рекао је, поводом 16 година од хрватске акције "Олуја", да је ово дан велике туге и историјског сјећања сваког припадника српског народа, јер је тог дана убијено неколико хиљада, а 200 000 Срба бруталном силом протјерано са простора на којима су живели вијековима.
"Овај дан је и дан велике опомене за све народе на просторима западног Балкана. Ми тај злочин никада нећемо и не смемо заборавити, да се злочин не би поновио, али јесмо спремни за сарадњу, помирење и објективно сагледавање прошлости", навео је Срећковић.
Он је у писаној изјави оцијенио да је "зато од непроцењиве важности што се ове године `Олуја` обиљежава након пресуде Хашког трибунала, којом су кажњени кривци са хрватске стране за један од највећих злочина у новијој историји".
Срећковић је додао да је Србија чврсто опредијељена да буде лидер у развоју добросусједских односа и регионалне сарадње и да је за европску будућност региона од стратешке важности унапређење политичких и економских веза Србије и Хрватске.
"За истинско помирење потребно је да положај српског народа у Хрватској буде у складу са највишим међународним стандардима", истакао је Срећковић.
Он је напоменуо да су проблеми везани за одрживи повратак и економску егзистенцију Срба у Хрватској, постојање тајних оптужница, реституција станарског права, проблеми везани за признавање радног стажа и пензионог осигурања, само неки од проблема са којима се Срби у Хрватској суочавају.
"С обзиром на то да Хрватска иде у правцу ЕУ која никада неће одустати од стандарда највишег степена заштите права националних заједница, као и на узлазну путању у односима Београда и Загреба, мислим да можемо бити оптимисти у смислу побољшања положаја Срба на дуги рок", сматра Срећковић.
Акција хрватске војске под називом "Олуја" почела у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручија која су била под заштитом УН.
За свега неколико дана са вјековних српских огњишта протјерано је око 220 000 становника, убијено су 1 934 лица, од којих 1 196 цивила и причињена је огромна материјална штета.

 

Извор: Srna