ДАН СЈЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ - 10. МАЈ

БЕОГРАД, 22. ЈУЛА /СРНА/ - Скупштина града Београд данас је одлучила да се 10. мај убудуће обиљежава као дан сјећања на жртве холокауста у српској пријестоници.


Градски менаџер Горан Весић подсјетио је да је Београд један од ријетких европских градова који има развијену јеврејску заједницу, а у свом календару нема дан посвећен страдању тог народа.

"За нас, као Скупштину града, веома је важно да се овај дан обележава и да се подсећа на безумље које је почињено, како би се дао налог будућим генерацијама да у овом граду више нико не сме да страда, јер је друге вере и нације", рекао је Весић, преносе београдски медији.

Бранко Шнап из Јеврејске заједнице рекао је да су Јевреји били прошлост Београда, али да су и његова садашњост и будућност, као и све заједнице које живе у мултиконфесионалном граду.

"Београд као мултиетнички и мултиконфесионални град, који је много тога поделио са Јеврејима, на овај начин показује да се сећа страдања Јевреја", истакао је Шнап.

Он је подсјетио да је у Београду од 6. априла до 10. маја 1941. године страдало више од 90 одсто припадника јеврејске заједнице.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

КАКО ЈЕ СТРАДАО МИТРОПОЛИТ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ

Календар геноцида: Први транспорт српске дјеце са Козаре стигао у Загреб

О Светом Вукашину клепачком и јасеновачком