Четничким симболима мјесто на војној паради

Војна парада поводом 70. годишњице ослобођења Београда, заказана за 16. октобар, испланирана је готово до детаља.

Једино је још неизвесно шта ће бити на репертоару оркестра Гарде Војске Србије. Одлуку о томе ће, како сазнаје Данас, донети Влада Србије.

Парада ће наликовати на остале војне - са представницима свих родова војске и дефилеом пешадије, речне флоте, борбених возила и тенкова.

Од симбола који ће обележити ослобођење Београда засад су извесне заставе свих дивизија и армија које су учествовале у том догађају.

"Набавили смо све заставе. Припадници војске ће бити у својим уобичајеним униформама и парада ће изгледати попут осталих војних Парада", каже за Данас пуковник Петар Бошковић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

Оливер Антић, саветник председника Србије Томислава Николића, сматра да је војна парада прикладан начин да се ода почаст свим жртвама антифашистичке борбе, без обзира на њихову идеолошку припадност.

Говорећи о најавама министра одбране Братислава Гашића да на паради неће бити места за четничка обележја, Антић, који је и пуномоћник предлагача за рехабилитацију Драже Михаиловића, каже да је „теорија релативитета примењива и на историју“.

"Тренутно, идеологија и политика не остављају много простора за истину. Потребно је да прође време да би праве вредности испливале на површину", каже Антић.

Према његовим речима, на војној паради неће бити места за четничка обележја, јер процес рехабилитације Драже Михаиловића још увек није окончан.

Како би по Антићу, то требало да се догоди у наредна два месеца, самим тим ће, како наводи, и „њихова обележја бити заступљена у неким будућим парадама“.

"Правда захтева да и четничка обележја буду на паради, јер су и они учествовали у победи над фашизмом.За то постоје бројни докази. Пуковник Алберт Сајц, у то доба шеф америчке обавештајне службе, написао је у свом извештају да су герилци Драже Михаиловића онемогућили снабдевање Ромелових трупа, који због тога није освојио Александрију, што је имало огроман утицај на даљи ток Другог светског рата", каже Антић.

Ипак, према његовим речима, парада није време да се те замерке износе, јер она пре свега представља помен свим жртвама.

"Никога не можемо да осуђујемо апстрактно. Сви ти људи су само гледали како да преживе. Политика и идеологија су дошле накнадно. Нема смисла да говорим било шта што би могло да поремети свечаност, наводи Антић. Он додаје да су посматрано са „макро становишта“, и четници и партизани, и Украјинци и Руси били на истој страни.

"Учешће једних не искључује учешће других. Нема ничег контрадикторног у томе да сви буду заступљени. Ова војна парада треба да представља велики догађај свих савезника", истиче Антић.

Списак иностраних званица још није потврђен, а извесно је да ће манифестацији присуствовати руски председник Владимир Путин. За ратне ветеране задужен је СУБНОР, који је позвао представнике међународних организација ратних ветерана и антифашиста, као и оне који су учествовали у ослобађању Београда. Позвани су ветерани из свих дивизија - руске, украјинске, белоруске, азербејџанске (њихова носи назив „београдска“) и италијанске.

"Биће ту и ветерани из Велике Британије и Француске, као и из свих држава бивше Југославије. Позив је упућен и почасном председнику Антифашистичког савеза Бугарске. Иако није учествовала у ослобађању Београда, бугарска војска је била на сремском фронту", каже за Данас Милован Дрецун, члан организационог тима за припрему манифестације поводом годишњице ослобођења Београда.

Замерке на то што нису позвани државници Украјине, с обзиром на то да су најбројнији били припадници припадници Треће украјинске армије, Милован Дрецун је оценио као злонамерне.

„Армије и бригаде држава бивше СССР биле су јединице Црвене армије, чији правни наследник је војска Руске Федерације. Дакле, нема говора о политичким разлозима зашто званичници држава некадашњих совјетских република нису позвани“, закључује Дрецун.

 

Извор: БН Телевизија

Везане вијести:

Владика Григорије: Равногорски парк је поникао из велике жртве, крви и суза

Четници немају права као партизани

Италијан сенатор и четнички командант