Акција Завичајног друштва опустјелог села крај Пакраца, Петрово у Граховљанима

Помен је одржан код споменика погинулим партизанима и жртвама нацистичко-усташког терора у Другом свјетском рату, али и четрнаесторици сељана који су нестали 1991. године

На Петровдан, 14. јула у Горњим Граховљанима, уз присуство 30 мјештана, парох пакрачки Ђорђе Теодоровић одржао је обред освећења крста на улазу у гробље, а обављен је и помен за све сахрањене на том гробљу. Помен је одржан код споменика погинулим партизанима и жртвама нацистичко-усташког терора у Другом свјетском рату, али и четрнаесторици сељана који су 1991. остали код својих кућа и с пуним повјерењем дочекали Хрватску војску.

- Од тада се њихов траг губи и они се воде као нестали, због чега је и за њих обављен помен те је поновно изнесен захтјев за откривањем истине о њиховој судбини – рекао је Ђорђе Гуњевић, такођер једна од цивилних жртава рата.

Све до пописа становништва 1948. године Граховљани су статистички вођени као јединствено село, а тада су подијељени на три дијела, на Доње, Средње и Горње Граховљане, у којима је тада било 302 становника, 1991. године 136, а лани тек шестеро. Заправо, након 1991. преко десет година у Горњим Граховљанима нитко није живио, а пут кроз село био је скоро непроходан, док се до гробља могло доћи само провлачећи се кроз трње и други коров.

- То нас је мотивирало да 2011. оснујемо Завичајно друштво Горњи Граховљани с циљем да окупимо бивше мјештане, њихове потомке и родбину те да се ангажирамо на стварању увјета за повратак расељених. Настојали смо и да на спомен-плочу додамо 14 сељана несталих 1991, да очистимо и оградимо гробље, у њему поставимо крст те пут до њега оспособимо за промет – говори Гуњевић.

Наредни им је задатак да обнове и подигну све порушене споменике на гробљу.

- Рачунамо и на помоћ Града Пакраца, који нам је и до сада помагао дајући нам багер и жицу за ограду гробља – каже Ђорђе Гуњевић.

 

Н. J.

 

Извор: Новоссти