71 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

ПРИЈЕДОР, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - У Великом Паланчишту код Приједора у недјељу, 20. октобра, биће обиљежена 71 година од усташког покоља Срба у овом мјесту, најављено је из Удружења потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-1945. Велико Паланчиште.
У Другом свјетском рату у овом селу страдало је 536 становника српске националности од укупно 1.080 становника, колико је село бројало према попису из 1941. године. 

"Дакле, 50 одсто становника овог села је било жртва планиране промјене демографске структуре у такозваној Независној Држави Хрватској /НДХ/. Према званичним подацима из Историјског архива у Београду, укупан број страдалих становника Великог Паланчишта сачињавају 464 цивилне жртве усташког терора и 72 лица страдала у НОБ-у", саопштено је из Удружења. 

У ноћи између 22. и 23. октобра 1942. године група усташа извршила је покољ над становништвом Великог Паланчишта. Усташе су без употријебљеног ватреног оружја, ножевима, сјекирама, маљевима и вјешањем убиле 342 становника, међу којима је било 226 дјеце до 17 година старости. 

Исте ноћи на исти начин убијено је и око 200 становника села Мало Паланчиште и Јеловац, што ово чини једним од најмонструознијих злочина које су усташе извршиле у овом дијелу Поткозарја. 

Током Другог свјетског рата у Великом Паланчишту је спаљено и уништено више од 80 одсто стамбених, пољопривредних и других објеката. Цијели засеоци били су спаљени, а бројна огњишта у потпуности угашена. 

Породично стабло Белић је избрисано са лица Земље, а немила судбина је задесила и породице Бановић, Личанин, Стегић и бројне друге. 

Са циљем очувања сјећања на недужно страдале становнике Великог Паланчишта прије двије године основано је Удружење потомака и поштовалаца цивилних жртава рата 1941-1945. Велико Паланчиште. 

Удружење у наредном периоду планира објавити монографију којом би се трајно сачувала истина о цивилним жртвама рата у Великом Паланчишту, обиљежити мјеста страдања цивилних жртава рата пригодним спомен-обиљежјима, заштитити постојећа спомен-обиљежја и побољшати услове живота потомака цивилних жртава рата и осталог становништва у Великом Паланчишту. 

"Наши преклани мученици обавезују нас да њихову трагедију не заборавимо, да о њој пишемо и гласно говоримо, јер досадашња ћутња омогућавала је да се прогониоци називају браниоцима, да се жртве минимизирају и негирају, па чак и да се злочинци називају жртвама", навео је у саопштењу предсједник Удружења Зоран Бановић. 

Према програму обиљежавања овог догађаја, у недјељу у 9.00 часова биће служена Света литургија у цркви у Малом Паланчишту, у 10.00 часова парастос, а у 11.15 паљење свијећа и полагање вијенаца на Похоринама у Великом Паланчишту. За 13.00 часова предвиђена је сједница Скупштине Удружења у просторијама Мјесне заједнице Велико Паланчиште. 

 

 

Извор:  срна

 

Везане вијести: 

СЈЕЋАЊЕ КАО ЗАДАТАК

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

Дара Бановић

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА СРБА У ВЕЛИКОМ ПАЛАНЧИШТУ

Паланчиште: 20. октобар - да се не заборави !

20.10.2012. Велико паланчиште: парастос и комеморација