70. ГОДИШЊИЦА РАЦИЈЕ: Политиканство броји кости и сузе

racija.jpg

Новосадска Јеврејска општина на време се заложила за сарадњу Града и Српске православне цркве. Била је иницијатор и ове године, биће и догодине, а била је и лане: да на Кеј жртава рације изађемо заједно и докажемо колико је јака та снага, да одржимо прави помен свим жртвама. Важно је да поводом 70 година од Рације говоримо више о том догађају, да кажемо млађим генерацијама шта се десило те 1942, да је невероватно да се то збило у Европи и да их упознамо зашто и како се то догодило. Само када знамо историју нећемо је понављати....

Овако је председник ЈОНС Горан Леви изнео за "Дневник" своје виђење старе новосадске бољке, која нас је повредила и ове године – Нови Сад неће имати једну, већ две комеморације поводом годишњице страдања хиљада суграђана. Град ће на Кеј жртава рације изаћи 21. јануара, свештеници СПЦ два дана после, а као и претходних година, Јевреји ће пошту жртвама одати оба пута.
– Нису се састале све три стране. Не могу да кажем ко је кривац, али могу рећи да морамо имати више толеранције и разумевања између свих нас, јер су овде најважније жртве, а не ми. Морамо зажмурити на све ствари које нам не одговарају. Будимо толерантни и заједно одржимо помен. Контактирао сам владику Иринеја и Град, не директно градоначелника, већ представника њиховог протокола. Нисмо могли успоставити тројни контакт, али о томе вам причам, мора постојати толеранција. Град је увек био спреман да изађемо заједно и морам рећи да је и владика Иринеј био спреман на то. А који су разлози што не излазимо заједно, стварно не знам. Као председник Јеврејске општине морам рећи да је у Рацији убијено највише Јевреја и жељан сам и инсистирам, да се излазак обједини – истиче Леви.
Први човек ЈОНС дипломатски каже да између Града и СПЦ "лежи неки проблем", мада, по њему, ти проблеми "нису тако велики", те да је комеморација права прилика да се покаже како се у Новом Саду све ствари "могу решити позитивно по све". Горан Леви не може, и не жели да улази у конфликт између Града и Епархије бачке, већ се, каже, труди да "позитивним таласима помогне решавању проблема", уз напомену да ЈОНС комеморацију посматра првенствено кроз страдање жртава и њихових породица. Упитан какву ћемо поруку послати двема комеморацијама, Леви каже:
– Шаљемо поруку да ће бити шансе да се то исправи, како не бисмо више излазили два пута. Задатак је да догодине то и урадимо. Најтужнија порука је она према жртвама, но било је година када нисмо ни смели да излазимо. ЈОНС је прошле године говорила о јубилеју, на оба места смо позвали да се припремимо, да га обележимо заједно. Нажалост, сматрам да су две комеморације неуспех ЈОНС-а. Жао ми је. Поводом 70 година од Рације на реку би изашао велик број Новосађана, на исто место, у исто време. То би био прави помен, Нови Сад би дисао једним устима. Тада би показали пуну снагу Града и грађана, као недавно у Чуругу. На нашим просторима, чини ми се, скоро је нормално да се око неких ствари не можемо договорити, али мислим да је то само моментално. Ипак сам оптимиста – закључио је Леви.
С друге стране, секретар Епархије бачке протонамесник Владан Симић изјавио је за наш лист да није истина да се на састанку нису појавили, већ да нису ни били позвани, нити су знали када ће Град организовати комеморацију.  
– Нисмо били позвани ни на какав састанак. Градоначелник је прошле године укинуо Одбор за обележавање комеморације, додуше прећутно, не званично. Раније је била пракса, коју су поштовали сви претходници, да се на састанку Одбора почетком јануара уговоре сви детаљи и програм, када смо сви могли дати примедбе. Сада више нико никога ништа не пита: Град одреди програм, датум, и о томе извести, ако извести. Ове године нисмо добили никакву информацију и тим поводом смо издали саопштење. У новинама сам видео да ће 21. бити комеморација – указао је Симић.
Наш саговорник каже да је Епархији бачкој "заиста жао што се то дешава", те да црква не може да прихватити однос какав јој намеће Град, мислећи на градоначелника Игора Павличића лично, а не читаву градску структуру.
– Погледајте уназад, 23. јануара је црква обележавала тај догађај. Поставио бих вам контрапитање: шта је Град урадио да обележи 70. годишњицу Рације? Одговор на то питање потражите у буџету града: колико је средстава издвојено за обележавање годишњице, а колико за Фестивал уличних свирача и ту ћете видети какав је однос Града – прецизира Симић.
Он је потврдио да проблем постоји искључиво на релацији Град - Епархија, односно да црква нема никакав сукоб са ЈОНС. Симић подсећа и на то да је Град као датум одабрао 21, суботу, када Јевреји обележавају шабас - дан одмора.
– То је још један израз Града у односу на цео проблем. На шабас звати Јевреје – далеко је од памети. Ми смо са ЈОНС-ом договорили да ћемо 23. бити на Кеју, са рабином, као сваке године. У верском делу церемоније неће бити представника Града, који би се обратио окупљенима, и то је једина разлика. Датум је исти, помен је исти. Ове године, ако Бог да, на комеморацију ће доћи и његова светост патријарх Иринеј – открива саговорник „Дневника”.
Епархија бачка, понавља протонамесник Владан Симић, жели да се 70. годишњица Рације обележи достојанствено, а не као долазак градоначелника "на отварање нечега", што је, по њима, „намера Града која им изузетно смета”.
– Не шаљемо ми поруку разједињења. Доћи ће патријарх, више од десет епископа, читаво свештенство Епархије бачке, директори школа, грађани Новог Сада... Не можемо ићи од врата до врата и објашњавати, а све против медијске машинерије коју има власт. Ми ћемо делом показати шта нам значе жртве и на који начин сматрамо да тај догађај треба да се обележи. Програм и протокол постоје, а ако неко очекује да ће самим доласком имати право да говори, то не може очекивати. Добродошао је свако ко жели да се помоли за покој душе страдалих – говори Симић.
Он при томе указује на пример Чуруга, где је, каже, најбоље показан однос СПЦ према "читавом проблему", када су покрајинска и локална власт били заједно са свештеницима и народом.
– Не постоји проблем између Цркве и власти, већ између Новог Сада оличеног у Игору Павличићу, који не желе да се договори ни о чему, а онда каже да ми нисмо ничим допринели да до договора дође – наводи Симић.
Међутим, председник Скупштине града Александар Јовановић рекао нам је другачије:
– Разговарао сам са градоначелником и он ме је убеђивао да су звали представнике СПЦ као и протеклих година, али нису наишли на никакав одговор. Страшно ми је да помислим да постоји сукоб и да Црква разговара на овом нивоу, у вези са једним од најтрагичнијих догађаја у историји Новог Сада, чије ране ни данас нису зацелиле. Није ни место, ни тема да се воде сукоби и неспоразуми између Цркве и државе, у овом случају Града. Но, ово није први пут да се то дешава и чудно ми је да Епархија бачка, на челу са владиком Иринејом, није постављала питање обележавања Рацију када су на власти били они који су стварали и подржавали ратове које смо прошли и водили политику која не може да се уклопи ни у један вредносни систем – сазнајемо од Јовановића, који је, напомиње, проблем такође испратио преко медија.
Комеморацију, објашњава саговорник „Дневника”, организује Градско веће и они имају свој протокол. На питање да ли су тачна новинарска незванична сазнања да је позив Епархији упућен у "пет до дванаест", Јовановић одговара:
– Чак и да је тако било, онда се из опште културе и пристојности пошаље писмо и предлог да се састанак организује адекватно време, а не овако. Понављам, ово није први пут и то је јако лош избор, ако је то истина. Ипак, подсетићу на то да је овај сукоб инициран 2002, када је председник Скупштине АПВ био Ненад Чанак. Владика Иринеј је тада јавно рекао да неће бити заједничког обележавања док је Чанак на челу Скупштине АПВ, зато што је сепаратиста и слично. То је политиканство, они се не смеју тиме бавити, већ опроштајем, моралом, етиком, људима...
Подсећајући да је Рација погодила не само православце, него и друге вернике, па и неверујуће различитих култура, Јовановић сматра да се жртве не смеју раздвајати, нити "пребрајати кости које је Дунав однео". По њему, држава, у овом случају Град, морају бити кишобран за овај и сличне догађаје.
– Град и Покрајина апсолутно морају бити организатори. У име свих осталих који су брутално страдали, небитно је ко је на власти. Ту нема дилеме ни разговора! Какву поруку шаљемо двема комеморацијама треба питати Цркву, јер ово је секуларна држава грађана различитих вероисповести. Потез Епархије мени личи на свакодневну политичку игру – закључио је Јовановић.
А на питање зашто Град излази на Кеј баш у суботу, Јовановић нам је одговорио: "Мој протокол и служба се тиме не баве. Разумем питање, оно је у реду, али одговор треба потражити у Градском већу, које организује комеморацију"...

Игор Михаљевић

Јовановић: Одбор је укинула Маја Гојковић

Замолили смо Јовановића да одговори протонамеснику Симићу, зашто је буџет комеморације далеко мањи од Фестивала уличних свирача?
– Извињавам се, али ово је сувишно и за коментарисати. Као када бисмо рекли да је страшно што мост на Дунаву кошта више него што смо издвојили за цркве. То су немерљиве ствари. Фестивал уличних свирача, ако већ о томе причамо, траје неколико дана, укључује више људи и већи је програм. Могу да разумем да Цркви сметају деца испред Владичанског двора, и мада не подржавам тај став, могу да разумем да за њега имају своје разлоге. Али ово заиста није тема.
А "прећутно" укидање одбора за обележавање Рације?
– Изволите званичан документ, Службени лист Града Новог Сада! Организациони одбор за обележавање годишњице новосадске Рације престао је да постоји  29. јануара 2005. У потпису – градоначелник Маја Гојковић. Чудно ми је зашто ово питање Црква није повлачила наредне три године, када је на челу града седела иста та Маја Гојковић, са радикалима, ДСС-ом и СПС-ом. Зашто? Плашим се да је то политиканство.

 

 

Извор: dnevnik.rs