Заборавите "Олују"

За Србе који држе да је свако спомињање прошлости бесмислено и штетно, из Загреба је стигла ретко добра и радосна вест

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

ВЕЋ следеће године, реално је, Хрватски сабор усвојиће закон по којем ће свако ко каже да је оружани сукоб у Хрватској деведесетих био грађански рат а "Олуја" етничко чишћење, завршити у затвору најмање пет година. Ма, то је неко зезање? Није. Неко неозбиљан гласно размишља? Ни то. Предлог је стигао од председника Жупанијског суда у Загребу, Ивана Турудића, који ће, то је готово сигурно, у следећој влади Хрватске (парламентарни избори су крајем ове године) сести у фотељу министра правде, јер по свим истраживањима те изборе добиће ХДЗ, а Турудић је њихов играч.


Истинита прича о карактеру рата у Хрватској, о "Бљеску" и "Олуји", Медачком џепу, злочину у Сиску... приводи се крају а да још није ни узела маха. Николић, Вучић, Дачић...мораће од почетка идуће године да забораве на "Олују" и добро припазе да им се у причи о распаду Југославије не омакне квалификација "грађански рат у Хрватској". Вероватно неће завршити иза браве (мада Вукчевић, Векарић и Наташа Кандић никад не спавају), али ће се у том случају сигурно извињавати Колинди Грабар и Томиславу Карамарку. Знате оно: извучено је из контекста, нисмо тако мислили.

Ниједна влада у Београду у периоду од 2000. године наовамо, није службено дефинисала рат започет насилним растакањем Титове Југославије, тачније није ствари поставила на своје место устврдивши да је почетком деведесетих у Југославији вођен класичан грађански рат и да је тај рат изазван насилном сецесијом Словеније и Хрватске.

Због чега то не сме да се каже у Немањиној 11? Због страха да ће на тај начин индиректно амнестирати Милошевића, шта год то могло да значи, односно да ће минирати тезу (постављену у Београду, одаслату у свет, а отуда враћену као оптужба великих западних сила) да су Срби на челу с Милошевићем изазвали рат деведесетих, да су једини кривци за тај рат, злочинци, и да стога морају да испаштају.

То је лаж у коју се, изгледа, не сме дирати, лаж лоцирана у исту раван с религијским догмама. Отуда ово стално, дубоко службено српско ћутање. Следеће године то ћутање добиће законску основу. За оне Србе који сматрају да је спомињање прошлости бесмислено, ово из Загреба ретко је добра и радосна вест.

Шта је следеће? Захтев да се затвором казни свако ко каже да је Независна Држава Хрватска била геноцидна творевина а Јасеновац творница смрти. Немогуће! Јесте ли сигурни?

За крај, да парафразирам једну народну мудрост: Ко не храни своју истину, храниће туђу лаж.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести: Ратко Дмитровић