"ВЕРИТАС" ОЧЕКУЈЕ ПРЕСУДУ ДА ЈЕ ХРВАТСКА ПОЧИНИЛА ГЕНОЦИД

БАЊАЛУКА, 1. АВГУСТА /СРНА/ - Документационо-информативни центар "Веритас" очекује да ће Међународни суд правде у Хагу у спору о геноциду по узајамним тужбама Хрватске и Србије пресудити да је Хрватска током и након операције "Олуја" починила геноцид над крајишким Србима.

"Веритас" очекује да ће, сходно томе, Хрватској бити наложено да казни починиоце геноцида над Србима, да свим Србима исплати сву штету и губитке изазване геноцидом, те да успостави неопходне мјере за безбједан и слободан повратак припадника српске етничке групе и да им осигура услове за миран и нормалан живот, укљућујући и потпуно поштовање њихових националних и људских права.

"За очекивати је да Међународни суд правде наложи Хрватској да из Закона о државним празницима избаци `Дан побједе и домовинске захвалности` и `Дан бранитеља`, који се славе 5. августа, као дан `побједе` у геноцидној акцији", саопштено је из "Веритаса" поводом 19 година од страдања Срба у агресији Хрватске војске на Републику Српску Крајину у операцији "Олуја".

"Веритас" подсјећа да је у директној вези са операцијом "Олуја" и парнични поступак пред федералним судом у Чикагу по тужби Крајишника против консултантске фирме "МПРИ", поднесене у августу 2010. године, због накнаде штете за душевне боли за изгубљеним завичајем, у износу од 10,4 милијарде долара, по основу саучесништва у геноциду.

Овај предмет је мировао ову годину, а вјероватно ће мировати све док Међународни суд правде у Хагу не донесе пресуду о геноциду.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

НЕМА ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА ПРЕМА СРПСКИМ ИЗБЈЕГЛИЦАМА

Програм обиљежавања деветнаесте годишњице страдања Срба у агресији хрватске војске на РСК у августу 1995. године (“Операција Олуја”)

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуја” се догодила Србима, овај пут у Стразбуру