ШТРБАЦ: ЏАКУЛИ НИЈЕ БИЛО МЈЕСТО У КНИНУ

Штрбац-Јовановић

БОСАНСКИ ПЕTРОВАЦ, 7. АВГУСTА /СРНА/ - Директор Документационо- информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да одлазак предсједника Српског демократског форума Вељка Џакуле y Книн на обиљежавање хрватске акције "Олуја" представља велики ударац Србима.

 

"Ако хрватски предсједник вече прије тог дана најави да долазак првог Србина након 17 година на обиљежавање 'Олује' значи да и Срби признају да је то била праведна акција, онда Џакула није тебало тамо да иде", рекао је Штрбац новинарима у Јањилама код Босанског Петровца, гдје је данас служен парастос за Србе погинуле у избјегличкој колони, коју је бомбардовала хрватска авијација у току операције "Олуја" 1995. године, док се повлачила из Републике Српске Крајине. 

Штрбац је изразио увјерење да ће ово бити задња година када Хрватска држава прославља "Олују", јер ће Хашки трибунал потврдити пресуду о удруженом злочиначком подухвату хрватским генералима.

И Никола Лалић из Коренице сматра да Џакула није требало да иде у Книн. "Има толико мјеста српског страдања, која би требало посјетити и поклонити им се, а не ићи у Книн на обиљежавање 'Олује`", рекао је Лалић Срни.

Данашњи парастос су служили свештеници Епархије бихаћко - петровачке, након чега су прислужене свијеће и положени вијенаци код Спомен - крста у Јањилама, који је прошле године откривен у знак сјећања на Србе који су страдали у егзодусу из Републике Српске Крајине на Петровачкој цести.

У избјегличкој колони на Петровачкој цести, коју је бомбардовала хрватска авијација, погинуло је девет српских цивила, од којих четворо дјеце од пет до 13 година.

За злочине у "Олуји" и послије те акције пред Хашким трибуналом осуђени су хрватски генерали Анте Готовина на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора. У току је жалбени поступак на првостепену пресуду.

Акција "Олуја" почела у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАTО, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручја, која су била под заштитом УН.

За свега неколико дана са вијековних српских огњишта протјерано је око 220.000 становника, убијена су 1.934 лица, од којих 1.196 цивила и причињена је огромна материјална штета.

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

С А О П Ш Т Е Њ Е