Анте Котромановић

Загреб - Хрватска ће наставити да обележава "Олују" без обзира на пресуду Трибунала генералима Готовини и Маркачу, каже хрватски министар одбране Анте Котромановић.

 

У разговору за локални радио Саундсет, Котромановић је рекао да ће се "'Олуја' славити јер је без икакве дилеме била најважнија операција у хрватској историји".

 

Славићемо је увек часно, важно и поштено, а за хрватску војску ћемо увек моћи рећи да је била победничка војска ", одговорио је Котромановић на питање хоће ли Хрватска славити" Олују "ако Хашки суд потврди осуђујућу првостепену пресуду Готовини и Маркачу.

 

Главни хашки тужилац Серж Брамерц јуче је за интернет портал H-Alter.hr изјавио да је на одговорнима на државном нивоу да одлуче да ли би тај дан и даље требало обележавати на државном нивоу, али да би цело друштво требало да знате шта се стварно десило за време те операције. "Ван сумње је да је у тој операцији почињен одређени број злочина", рекао је Брамерц.

 

За ратне злочине за време и након "Олује" Готовине је 15. априла 2011. осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора. У току је жалбени поступак.

Котромановић је најавио и драстично смањење администрације у Министарству одбране.

 

У наредних пола године отићи ће 200 људи, а до 2014. још 200, па ће са садашњих 1115 запослених број спасти на 700, што би учинило министарство ефикаснијим, рекао је и Котромановић и најавио и смањење броја генерала са 38 на 27.

 

Извор: B92