Датум и вријеме објављивања: 18.11.2013 8:52

Висковић: Ћирилицу прогоне ХДЗ и католичка црква

Висковић

Инциденти у Вуковару у вези са ћирилицом индуковани су од Хрватске демократске заједнице и Католичке цркве, које ову ситуацију одржавају да би постигле своје циљеве, оцијенио је хрватски књижевник и лексикограф Велимир Висковић.

Он сматра да је на дјелу спрега ХДЗ-а и Католичке цркве, а да је стварни циљ "деснице" да мобилизује гласачко тијело на мржњи према Србима и на тај начин се врати на власт.

Висковић је за "Вечерње новости" рекао да је интерес Католичке цркве да врати утицај на политичкој сцени Хрватске, јер јој се, како је нагласио, не свиђају промјене које воде ка секуларизацији земље.

"Тако се ствара снажна интересна спрега између ХДЗ-а и Католичке цркве и све оно што се догађа око ћирилице и двојезичних натписа је као средство притиска на садашњу власт, као покушај да се она прикаже анационалном", рекао је Висковић.

Он је оцијенио да су тензије у великој мјери испровоциране социјалним фрустрацијама и да се то незадовољство исказује у некој форми националног сукоба.

Висковић је подсјетио да ћирилицом нису писали само Толстој, Достојевски или Никола Тесла, као син православног свештеника, већ и Хрвати источно од ријеке Крке, те да се треба разбити мит да је ријеч о неком непријатељском писму.

Он је нагласио да Срби у Хрватској говоре исти језик као Хрвати и да чак најекспониранији представник српске заједнице Милорад Пуповац говори "најњегованији, ортоепски најисправнију и најчистију хрватску варијанту".

"Он ће, евентуално, допустити себи употребу неког лексема који није најчишћи хрватски. Главна разлика је у писму, али и у Србији се, поготово у ери компјутеризације, све више користи латиница", закључио је Висковић.

 

Извор: РТРС

Назад