Датум и вријеме објављивања: 13.11.2013 13:30

Вечерње новости, 13.11.2013., Србију у Хагу брани осам сведока

sUDJENJE

НА јавној расправи пред Међународним судом правде у Хагу поводом међусобних тужби Хрватске и Србије за геноцид нашу страну заступаће осам, а ставове Загреба браниће 12 сведока.

 У велику правну битку на пролеће Београд је одабрао тим у којем су десетак домаћих и страних стручњака, а један од њих је Вилијам Шабас, професор међународног права на Мидлсекс универзитету у Лондону.

- Већ неколико година саветујем српску владу у процесу који се води пред Међународним судом правде у Хагу – потврдио је Шабас за „Новости“ који у овом тренутку није могао да коментарише ток припрема.

Овај професор је и угледни стручњак за људска права, геноцид и смртне казне и 2009. године изабран је за председника Међународне асоцијације за студије геноцида.

Саво Штрбац из Центра „Веритас“, једини стручни сведок Србије, каже нам да је нашој страни познато колико је сведока пријавио Загреб:

- Њихова имена не смеју да се износе у јавност, како се на те људе не би вршио притисак. Осим усмених, суду су већ достављена и писана сведочења људи који се неће појављивати на усменом делу процеса.

Осталих седам српских сведока су они који имају непосредна сазнања о догађајима, за које наша страна тврди да су геноцидне радње, било зато што су сами били жртве или су то били чланови њихових породица. Од 12 сведока које је пријавио Загреб, три ће бити стручна.

Према писању хрватских медија, један од партнера њиховог правног тима биће Џејмс Крофорд, професор Кембриџа и експерт за међународно право. Он је, иначе, бранио ставове Владе Велике Британије у процесу о једнострано проглашеној независности Косова пред овим истим судом у Хагу, побијајући тезу да је оно противно међународном праву.


БИСЕРКО ЗА ЗАГРЕБ 

 

ИМЕ Соње Бисерко, председнице Хелсиншког одбора за људска права, неки медији поменули су као сведока хрватске стране, али она то није желела да коментарише.

 

Извор: ВЕРИТАС

Назад