Датум и вријеме објављивања: 19.3.2013 7:20

УТВРЂЕН ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 21 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА

Сијековац

БРОД, /СРНА/ – У спомен-цркви "Огњена Марија" 26. марта биће служена Света литургија поводом обиљежавања 21 године од убиства српских цивила у Сијековцу, утврђено је на састанку Пододбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, начелника општине Брод, представника борачких удружења, Српске православне цркве и полицијске станице. 

 

Након литургије предвиђено је служење парастоса испред цркве, те полагање вијенаца и паљење свијећа.


Програмом је планирано и обраћање представника локалне власти, републичког Удружења погинулих и несталих цивила, као и званичника власти Републике Српске.

Предсједник Пододбора Владе Српске Велимир Дуњић изјавио је да ће од ове године у активностима за обиљежавање Сијековца суорганизатор бити Републичка организација за тражење заробљених бораца и несталих цивила и Удружење за нестале из Брода, умјесто - како је то до сада било - Борачка организација.

"Ријеч је о обиљежавању датума убиства цивила, па је нормално да суорганизатори буду организације и удружења ове категорије", рекао је Дуњић.

Предложено је да се ове године испред спомен-плоче убијеним цивилима положе само два вијенца - у име републичких институција и Адмнистративне службе Брод. Онима који су намјеравали да положе вијенце предложено је да, умјесто куповине вијенаца, новац усмјере за помоћ социјално угроженој категорији становништва.

За све који желе да присуствују обиљежавању годишњице убиства Срба у Сијековцу Административна служба ће организовати превоз.

Припадници регуларних оружаних снага Републике Хрватске, заједно са припадницима паравојних хрватско-муслиманских јединица које су формирали ХДЗ и СДА из Брода, 26. марта 1992.године су починили стравичан злочин над српским цивилима у приградском насељу Сијековац.

У само једном поподневном часу убијено је 19 Срба, од којих је најмлађа жртва имала 16, а најстарија 72 године. Наредних дана убијн је још 41 Србин. 

Тијела жртава су данима вожена у хладњаче да би касније била сахрањена у масовне гробнице или бачена у ријеку Саву. Још се велики број води као нестали. 

За ове злочине још нико није процесуиран, иако је 2002. године Хашком тужилаштву достављен обиман материјал са доказима о почињеном злочину, са именима наредбодаваца, починилаца и жртава злочина. За злочин се терете командир такозваног Интервентног вода ХВО из Сијековца Нијаз Чаушевић, звани Медо, и командир ХОС-а Анто Пркачин из Славонског Брода.

Војно тужилаштво Југословенске армије је одмах након почињеног злочина Окружном тужилаштву у Добоју доставило имена 64 лица која се терете да су починили злочин над Србима у Сијековцу. Ово тужилаштво никада није покренуло истрагу. 

Тренутно се пред Судом БиХ води процес против Земира Капетановића, припадника ХВО-а за злочин у Сијековцу.

 

 Извор: срна

Назад