Датум и вријеме објављивања: 21.10.2013 11:25

У Крагујевцу Велики школски час

Крагујевац

Крагујевац -- Крај споменика "Пето три" у спомен парку "Шумарице" у Крагујевцу данас ће бити одржана традиционална антиратна манифестација "Велики школски час".

Та манифестација обележава се сваке године крај споменика ђацима и професорима стрељаним 1941.

Почетак Великог школског часа заказан је за 11 часова, а претходно ће у 10.30 бити служен молебан крај хумке стрељаних ђака и професора. Манифестацији ће присустфвовати председник Србије Томислав Николић.

Поводом сећања на жртве фашизма и крагујевачку трагедију биће изведена поема "Човечанство нека погледа на сат" састављена од стихова из песничких књига Слободана Павићевића, књижевника из Крагујевца. 

Манифестацијом Велики школски час Крагујевац и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата када су фашистичке снаге 20. и 21. октобра 1941. године у том граду стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије. 

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стрељано 2.792 грађанина, јер за толико особа располажу подацима-ко су, где су и када рођени, и чиме су се бавили. 

Међу стрељанима је било 270 деце, од којих је најмлађи имао 11 година. 

Од пре две године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обележава бројним манифестацијама током целог месеца. 
Уочи Великог школског часа, традиционално, у Првој крагујевачкој гимназији која ове године обележава 180. годишњицу постојања, биће одржана комеморативна академија, а у Спомен-музеју "21.октобар" мултимедијално културно-уметничка манифестација "Бдење".

 

Извор: Б92

Назад