Датум и вријеме објављивања: 6.3.2014 10:24

Споменка Гостића се сете само на годишњицу смрти

ДОБОЈ - Како се приближава 20. март и годишњица погибије Споменка Гостића, тако поново почињу да стижу обећања везана за храброг дечака који је, у одбрани отаџбине, погинуо пре 21 годину, надомак своје куће на Озрену.

 

Слично је било и уочи прошле годишњице. Међутим, ни даље у родном Добоју и Републици Српској нема улице или јавне установе која носи његово име. Ни његов гроб у засеоку Јовићи у близини Бочиње, једног од упоришта муџахедина у општини Маглај (ФБиХ), није измештен на територију РС. Покретач иницијативе, Борачка организација РС, није одржала обећање да ће уз подршку републичких институција то бити урађено.

Крајем прошле недеље Гостића се поново сетио и градоначелник Добоја Обрен Петровић, рекавши да од Владе очекују уплату средстава за изградњу бисте у близини Спомен- цркве.

А још прошлог марта, непосредно пред обележавање две деценије од смрти малог хероја, из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС упућен је захтев граду Добоју да у што краћем року одреди локацију за постављање бисте једном од најмлађих бораца ВРС. Од градских власти је затражено да обезбеде урбанистчку дозволу за градњу, а трошкове изградње и постављање спомен-обележја сносило би Министарство.

- Све смо урадили како су тражили, обезбеђен је благосов Епархије зворничко-тузланске и сада чекамо средства за изградњу бисте - рекао је Петровић.

 

СУДБИНА

МАЛИ херој није крив што је као сироче морао да се привије уз војску, након што је почетком рата остао без мајке и пошто му је те исте године, у септембру, граната убила баку са којом је живео. Дечак је маштао да по окончању рата заврши школу, али је судбина хтела да остане на вечној стражи, а са њим је остало све његово, мајка, бака и срушена кућа у којој је до погибије живео.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане вијести: 

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ 15-ГОДИШЊЕГ ЈУНАКА

Споменка Гостића сви заборавили

ЖРТВА СПОМЕНКА ГОСТИЋА ЗАСЛУЖУЈЕ ПОСЕБНУ ПАЖЊУ

Споменка Гостића сахранити у РС


Назад