Датум и вријеме објављивања: 2.12.2013 13:42

СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ ЗА СРПСКЕ ЛОГОРАШЕ У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Добој

ДОБОЈ, 2. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Комисија за споменике и спомен-обиљежја града Добоја извршила је све административно-техничке припрема за реализацију пројекта споменик "Добојски логор 1915 - 1917" на простору код садашње добојске Жељезничке станице, рекао је Срни предсједник Комисије Новак Радојчић.
"Пројекат је поклон архитекте Миломира Васиљевића Добоју из јула прошле године, након којег је Комисија започела активности на извршењу скупштинске одлуке града за подизање овог споменика на простору код Жељезничке станице с циљем трајног обиљежавања мјеста страдања српског народа на добојском подручју од 1915 – 1917. године", објаснио је Радојчић. 

Он је навео да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова утврдио интернацију Срба у добојски аустроугарски логор од 27. децембра 1915. године, када је основан, до 5. јула 1917. године, када је остао без логораша, као догађај од посебног значаја, јер је тадашња Аустро-Угарска извршила први геноцид над Србима у 20. вијеку. 

Према подацима из књиге "Добојски логор" Душана Паравца, писане на основу црквених докумената и изјава преживјелих логораша, у логор је био интерниран 45.791 Србин, међу којима је било 16.673 мушкараца и 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српских војника и један број старијих грађана, жена и дјеце из Србије и Црне Горе. 

Добојски логор основале су аустроугарске власти с намјером да српско становништво са простора пограничне зоне са Србијом и Црном Гором, горњег Подриња и источне Херцеговине, уклони са вјековних огњишта и остави простор за насељавање неправославног живља. 

У помен жртвама добојског логора Српска православна црква је у септембру 1938. године објавила књигу "Споменица 1915-1917" и у порти добојског Саборног храма Светих апостола Петра и Павла освештала изграђену Спомен-костурницу у којој се налазе ексхумирани посмртни остаци око 12.000 жртава аустроугарског логора

 

Извор: срна

Назад