Датум и вријеме објављивања: 12.3.2014 9:15

СЈЕЋАЊЕ НА ГОЛГОТУ СРБА ИЗ САРАЈЕВА

Mali zejtinlik

СОКОЛАЦ /СРНА/ - На Војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик на централни спомен крст на Сокоцу положени су вијенци и прислужене свијеће поводом 18 година од исељавања сарајевских Срба у одбрамбено-отаџбинском рату.Вијенце су положиле делегације града Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и Борачке организације "Илиџански борац". 
На овом војничком гробљу сахрањено је 956 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату са простора Сарајевско-романијске регије. 
Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима да 11. март подсјећа сарајевске Србе на најтеже дане у одбрамбено-отаџбинском рату, када су после одбрањеног града, територије и становништва били принуђени да напусте оно што је сачувано. 
Он је навео да су Срби били принуђени да са собом понесу што су могли из њихових кућа, као и да пренесу сахрањене борце, који сада у миру почивају у Малом Зејтинлику. 
Лучић је напоменуо да је ово довољан показатељ колико је сарајевским Србима било стало до Републике Српске, јер се изградњом Источног Сарајева показало да су Срби спремни поднијети највећи жртве да сачувају свој град и његове становнике, као и Српску. 
Лучић је рекао да у наредном периоду Републику Српску као ентитет види са већом аутономијом како би била сачувана права српског народа да живи тамо гдје жели. 
Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач рекао је новинарима, да се данас, 18 година након исељења сарајевских Срба који су одбранили своје животне просторе, присјећају оних који су своје животе уградили у темеље Српске. 
Према његовим ријечима, ова општина слиједи традицију пријератне Илиџе и обиљежаваће ове значајне датуме у наредном периоду, те одаје почаст и захвалност онима који су дали своје животе за Српску. 
Ковач је истакао да су сарајевски Срби поднијели велике жртве током рата, а да борба не би била узалудна, прешли су у други дио града који је након Дејтонском споразуму припао Српској.

 

Извор: срна

Назад