Датум и вријеме објављивања: 16.5.2013 8:52

СЕБРЕНИЦА – БРАТУНАЦ : НАЈАВА ОБИЉЕЖАВАЊА СТРАДАЊА И ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ СРПСКИМ ЖРТВАМА

Братунац

У Сребреници је јучер на састанку општинског Организационог одбора за обиљежавање годишњица српског страдања усвојен календар значајних датума страдања Срба у сребреничкој општини у протеклом рату и за предсједника одбора изабрана Биљана Ракић, замјеник начелника ове општине."Данас смо разговарали о организацији `Петровданских дана` и обиљежавању значајних датума када су Срби страдали на подручју Сребренице, с циљем да се те годишњице благовремено организују и достојно обиљеже", рекла је Ракићева, истичући да се жртве не смију заборавити. 

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић рекао је да је данас сачињен нацрт програма обиљежавања значајних датума за српски народ ове општине који подсјећају на српска страдања у протеклом рату, те да ће ти датуми бити обиљежавани сваке године у наредном периоду. 

Секретар сребреничке Борачке организације Милош Миловановић рекао је да ће се "Петровдански дани" одржати, као и претходних година, од 7. до 12. јула, када ће се пригодним садржајима достојанствено обиљежити 21 година од великог српског страдања у више сребреничких села на Петровдан 1992. године. 

"Иако ће централно обиљежавање петровданског страдања, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити одржано прве суботе у јулу у Братунцу, као и претходних година, ми ћемо организовати `петровданске дане` и на Петровдан посјетити српска стратишта, прислужити свијеће и одати пошту нашим убијеним сродницима и саборцима", додао је Миловановић.

Он је напоменуо да ће 21. јуна бити обиљежена годишњица српског страдања у селу Ратковићи, 28. јуна помен за Србе који су остали лојални муслиманској власти у Сребреници, али су ликвидирани, а 30. јуна биће обиљежена годишњица српског страдања у селу Брежани.

 

Братунац - представници Мисије ОЕБС из Београда и братуначке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Братунцу  су организовали час историје за групу од 12 студената београдског Факултета политичких наука.Они су у Спомен-соби у Братунцу и код спомен-обиљежја у Кравици одали почаст српским жртвама страдалим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. 

О трагичним догађајима на подручју Братунца и Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године говорили су начелник општине Недељко Млађеновић, Јован Николић из Кравице, Брано Вучетић из братуначног насеља Бјеловац који је у то вријеме као дјечак био у логору, те предсједница Организације Радојка Филиповић. 

"Срби из Кравице, Бјеловца, Брежана, Скелана и других села око Сребренице не могу никада заборавити крвави Божић 1993. године, велика страдања о Петровдану, Видовдану и другим православним празницима, јер бисмо заборавом убили истину, која ће српске жртве, кад-тад, довести до правде", рекао је Николић. 

Он је подсјетио да су муслиманске јединице из Сребренице убиле 156 Срба у Кравици, попалили 700 кућа, опљачкали и уништили трагове свега што је српско на том простору, а да за тај злочин, као и све друге које су починили Бошњаци, још нико није одговарао. 

Вучетић је говорио о личној трагедији и страдању његове породице. 

"Имао сам девет година када сам остао без мајке, оца и јединог брата. Насер Орић и његови војници су ме, са још двоје српске дјеце, одвели у сребренички логор гдје су нас мучили глађу и два мјесеца излагали разним тортурама. Желио сам да о томе говорим у процесу који се у Хашком трибуналу водио против Орића, али се нисам нашао на списку свједока", рекао је Вучетић. 

Студент четврте године Факултета политичких наука у Београду Дејан Реметић рекао је новинарима да младима у Београду нису доступне важне информације о ратним догађајима на просторима Братунца и других општина и да не знају шта се стварно дешавало на овим просторима. 

"Добијали смо неке информације из судова у Србији, БиХ, као и од представника међународне заједнице, али, непосредни контакт са породицама жртава је потресно и веома корисно искуство. Нисмо дошли овдје да говоримо о томе ко је крив и ко је почео рат, него да истакнемо да све жртве морају добити сатисфакцију", додао је Реметић. 

Предсједница Организације породица погинулих Радојка Филиповић упознала је београдске студенте са чињеницом да су муслиманске снаге из Сребренице у протеклом рату убиле 3.267 Срба на подручју ове и околних општина у регији Бирач. 

 

Извор: срна

Назад