Датум и вријеме објављивања: 18.9.2013 12:09

РТС: Нови напад на ћирилицу

Крњак

Двојезичне табле синоћ скинуте са зграде општине Крњак, на Кордуну, у Карловачкој жупанији. У том месту скоро две трећине становништва српско, а двојезичне табле постоје већ пет година.

Непознате особе синоћ су са зграде општине Крњак у Карловачкој жупанији скинуле  двојезичну латинично-ћирличну таблу.

"Овакве појаве треба казнити, јер није добро да се тензије које су одређене групе покренуле у источној Хрватској пренесу и ка нама, где тензија није било, најприје недавно у Војнић, где је због ћирилице прекинута фудбалска утакмица, а сада и у Крњаку", изјавио је заменик жупана из редова српске националне мањине Синиша Љубојевић, преноси Хина.

Он је подсетио да су ћирилчне табле на јавним установама у Крњаку постављене још пре пет година и да годинама нису ником сметале.

У мају ове године група навијача фудбалског клуба Хајдук провалила је у зграду општине Крњак са које су скинули и украли заставу српске националне мањине. Према последњем попису, у Крњаку живи око 68 одсто становника српске националности.

Иначе, у Вуковару већ две седмице трају протести због постављања двојезичних табли на појединим јавним установама. Првог дана протеста демонстранти су скинули или разбили три постављене двојезичне табле, а у кошкању с полицијом, која није применила силу, лакше су повређена четири полицајца.

У међувремену су табле поново постављене, чува их полиција, а демонстранти више нису покушавали да их скину. Скупови у организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара протичу мирно.

 

Извор: РТС

Назад