Датум и вријеме објављивања: 11.11.2010 12:50

Уништавање споменика је срамота за Хрватску - Пише: Ненад Јовановић

ЗАШТО ДРЖАВА НЕ РЕАГИРА?

Већи број људи окупио се у суботу, 6. новембра, на протестном скупу у Пркосу Ласињском поводом недавног уништавања споменика у спомен на 1.500 српске нејачи из тог и околних села које су крајем децембра 1941. године побиле усташе

Осим мјештана, на скупу је била и њихова родбина која живи у другим градовима, бројни невладини активисти и представници антифашистичких бораца из Загреба и Карловца, као и српски мањински активисти из карловачке жупаније.

- Уништавање споменика почињено у ноћи 1. новембра срамота је за цијелу Хрватску, али је подједнака опасност од сљепила на те појаве. Уништавање споменика није угрожавање туђе ствари него угрожавање Хрватске, изјавио је предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба Зоран Пусић, рекавши и да се о таквим појавама шути и да је умјесто невладиних организација требала реагирати влада.

- Све ово показатељ је да у многим главама у Хрватској још увијек леже мрачни пориви, који би могли довести до великог зла уколико им се допусти да се размашу, рекао је Пусић и најавио је да ће позвати премијерку Косор, предсједника Јосиповића и бившег предсједника Месића да јасно и гласно изнесу своје ставове о оваквим догађајима.

Даница Мичић, замјеница начелника опћине Ласиња питала се, као и остали говорници, што би било да је неко уништио и девастирао 1.500 надгробних споменика и позвала институције да реагирају, подсјетивши и да је споменик на листи заштићених споменика Министарства културе која би га требали обновити.

Уништавање споменика је срамота за Хрватску

Јелка Глумичић из карловачког одбора за људска права нагласила је да се сви морамо стидјети због оног шта се десило и изразила очекивање да ће се на комеморацији 21. децембра коначно окупити државни врх.

Скупу су се обратили и партизански генерал и народни херој Раде Булат и Мирко Миладиновић. Булат је подсјетио да у партизанима нитко није питао тко је какве националности, рекавши да младе генерације треба одгојити да поштују хисторију. А младима је поручио је да се организирају и сачекају вандале. - А кад их ухватите, добро их избијте и поломите им ноге, јер с онима који уништавају споменике невиним жртвама не може бити дијалога, рекао је.

Присутнима се у име Доцументе и младих антифашиста обратио и Марко Смоквина, рекавши да су млади посадили стабло мира и као спомен на жртве и као на обиљежавање 65-годишњице побједе над фашизмом.

Прије скупа други парох карловачки Саша Умићевић одржао је парастос, а у обраћању нагласио како је "дужност свих да на Задушнице запале свећу и одају почаст страдалима, поготово онима којима није нико остао да их се сјети".

- У праву је, јер је у Пркосу мало нас живих. Сваки пут кад је неки скуп код споменика, људи питају зашто нас је тако мало мјештана. Па скоро сви наши су у гробници, каже Даница Мичић, истичући да од некадашњих 600 становника прије 1941. сада у селу живи тек 35, махом старијих људи.

Ненад Јовановић
Извор:
НОВОССТИ

Назад