Датум и вријеме објављивања: 17.1.2014 12:40

ПРЕСУДА ДОКАЗ ДА ЈЕ ХАПШЕЊЕ БИЛО ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНО

Dakic

БАЊАЛУКА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Одлука суда у Карловцу да ослободи српског историчара Милу Дакића потврђује да су хрватске власти унапријед знале да он није ни за шта крив и да је његово хапшење било политички мотивисано с циљем даљег заустављања повратка Срба, сматрају представници Удружења избјеглих Срба из Хрватске у Републици Српској.
Предсједник Удружења избјеглих Срба из Крајине и Хрватске Петар Џодан изјавио је Срни да Дакић није био ухапшен због неке кривице, већ зато што је угледан Србин и интелектуалац. 

"Очигледно да Жупанијски суд у Карловцу није имао аргументе да суди Дакићу, због чега је он ослобођен", рекао је Џодан. 

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крста Жарковић рекао је Срни да је хапшење Дакића најбољи показатељ на који начин се зауставља повратак Срба у Хрватску. 

"Дакић није ухапшен зато што су хрватске власти вјеровале или знале да је он био учесник било каквог злочина у Хрватској за вријеме протеклог рата, већ су имале намјеру да га ухапсе као утицајног грађанина и на тај начин пошаљу поруку осталим Србима да се не враћају у Хрватску", истакао је Жарковић. 

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да је Хрватска унапријед знала да Дакић није крив за оно што му се приписује, али да је његово хапшење политички мотивисано с циљем спречавања повратка Срба у Хрватску. 

"Исти сценарио хрватске власти примјењују приликом хапшења и осталих Срба осумњичених за наводно почињене ратне злочине. У Хрватској је довољно да у српског повратника неко `упери прстом` и да га уз помоћ два лажна свједока ухапсе за ратни злочин", закључио је Пузигаћа. 

Жупанијски суд у Карловцу донио је јуче одлуку којом је 83-годишњи српски историчар Миле Дакић ослобођен оптужбе да је извршио кривично дјело подстрекавање на убиство три хрватска полицајца и тешко рањавање једног полицајца Полицијске управе Карловац у августу 1991. године у Крњаку. 

Гранична полиција БиХ ухапсила је Дакића маја 2011. године на граничном прелазу Рача, приликом уласка из Републике Српске у Србију.

 

Извор: срна

Назад