Датум и вријеме објављивања: 8.5.2013 8:29

ПРЕМИЈЕРА ОРАТОРИЈУМА "ГОЛГОТА ЈАСЕНОВАЧКА"

Јасеновац

БАЊАЛУКА, 8. МАЈА /СРНА/ - Ораторијум "Голгота јасеновачка" биће премијерно изведен данас у Бањалуци, поводом обиљежавања датума пробоја јасеновачких логораша.Овај ораторијум представља величанствен умјетнички израз почасти страдалима у логору "Јасеновац" који опомиње да се такво страдање више никад не понови, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске, под чијим покровитељством је направљено ово умјетничко дјело. 

Ораторијум "Голгота јасеновачка", коју је компоновао и којим ће дириговати Александар С. Вујић, настао је на основу поеме Ранка Павловића "Дамари јасеновачки", која је постала либрето за ораторијум. 

Ораторијум је подијељен у два дијела. Први дио је драматичан и његових 12 ставова осликавају страдање, док други дио садржи два става - "Зри нада" и "Вјерују", који славе живот и поручују човјечанству да на крају увијек остаје нада да се живот наставља. 

Као израз снаге и јединства, ораторијум "Голгота јасеновачка" премијерно ће извести удружени умјетници из цијеле Републике Српске. 

Уз пратњу Бањалучке филхармоније, ораторијум ће извести мјешовити хор који чине чланови Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство" и Женског камерног хора "Бањалучанке" из Бањалуке, Мјешовитог хора СПЦПД "Вила" из Приједора и Мјешовитог хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. 

Ораторијум ће бити изведен у Културном центру "Бански двор", са почетком у 20.00 часова. 

Организациони одбор за обиљежавање парастоса и помена жртвама усташког геноцида у Доњој Градини, на сједници Одбора која је одржана 19. фебруара у Бањалуци, утврдио је 12. мај као термин одржавања ове манифестације. 

 

 

Извор: срна

Назад