Датум и вријеме објављивања: 15.8.2013 8:51

НОВИНЕ СРБСКЕ - 200 година одговорности према националном раду

На бањалучком Тргу Крајине, у сриједу, 14.08.2013 подијељени су бесплатни примјерци јубиларног издања "Србских новина". Главни уредник "Србских новина" Предраг Адамовић рекао је новинарима да су се прије два вијека у Бечу појавиле прве новине на српском језику "Новине сербске" и да је издање "Србских новина" допринос обиљежавању тог јубилеја

"Ово нису нове новине на медијском простору Републике Српске, већ подсјетник на почетке српског новинарства. Својим садржајем ове новине показују шта је сигуран ослонац нашем народу у тешким временима 21. вијека", истакао је Адамовић. 

Он је додао да је тај ослонац Српска православна црква, светосавски и светониколајевски завјет, српски језик, ћирилица, српска породица, домаћински рад и трајно сјећање на јунаке, празнике и жртве српског народа. 

Посебно издање "Србских новина", уз помоћ сарадника, приредили су Србско сабрање "Баштионик", Удружење грађана "Јадовно 1941." и Србски народни покрет "Избор је наш". 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је да се ово посебно издање новина не бави свакодневним дешавањима, већ заборављеним темама везаним за идентитет српског народа, не само у Српској и Србији, већ свуда у свијету. 

Предсједник Србског народног покрета "Избор је наш" Дане Чанковић истакао је да српској омладини примјер треба да буду два Србина - Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић, који су у тешким временима као студенти у Бечу штампали "Новине сербске". 

 

14.08.2013. Промоција посебног издања НОВИНА СРБСКИХ14.08.2013. Промоција посебног издања НОВИНА СРБСКИХ

 

Активности су настављене у Светосавском културном центру у Бањалуци  у 19 часова, гдје је званично  промовисано јубиларно издање "Србских новина". Главни уредник "Србских новина" Предраг Адамовић истакао је да ово издање представља скроман допринос, како је рекао, Срба са лијеве стране Дрине у његовању заједничких вриједности српског народа. Он је додао да је сав рад на стварању овог издања, које су приредили Србско сабрање "Баштионик", Удружење грађана "Јадовно 1941." и Србски народни покрет "Избор је наш", заснован на принципу саборности и добровољности. 

"Плод нашег рада је ово посебно издање, јер не пристајемо на дух самопорицања и самопрезира и јер се не прихватамо лажних вриједности", рекао је Адамовић, истакавши да је циљ овог рада био да се укаже на сигуран ослонац у "лутању кроз историјску пустињу". Према његовим ријечима, само повратком породици и традиционалним вриједностима српски народ може обезбиједити опстанак достојан старе славе. 

Историчар Горан Латиновић рекао је да су оснивачи "Новина сербских" Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић 1813. почели развој новинарства код Срба у околностима српске револуције и стварања државности. 
Он је додао да је међу кључним тековинама Првог српског устанка био и духовни преображај. 

Комплетан тираж јубиларног издања "Србских новина" је 500 примјерака и биће подијељен бесплатно. 

 

 

ПРЕЛИСТАЈТЕ "НОВИНЕ СРБСКЕ"

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Најава: 200 ГОДИНА НОВИНА СЕРБСКИХ

Назад