Датум и вријеме објављивања: 23.7.2013 11:38

НЕАДЕКВАТАН ОДНОС ПРЕМА ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКAУСТУ У НДХ

БАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Oднос већег дијела хрватског друштва према историјским процесима геноцида и холокауста у Независној Држави Хрватској /НДХ/, обиљежен системским нерадом и неадекватним приступом, веома добро се види и на "случају" мјеста меморијализације на систем усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, сматрају у Удружењу студената историје "Др Милан Васић" из Бањалуке.  

У овом удружењу истичу да је поновно рушење обновљене спомен-плоче жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу показатељ да се адекватан однос према прошлости хрватског друштва не показује за говорницом појединих манифестација, него да одговорност према жртвама, мјестима страдања и комеморацијама тражи много више катарзичности и спремности на директно суочавање са чињеницама из прошлости.   

„Систем логора смрти Госпић-Јадовно-Паг,  претеча Јасеновца, низ великих стратишта Срба и Јевреја, на удару су званичних анагажованих државних `повјесничара` или оних који се тако називају, као и потомци и поштоваоци жртава, и трн су у оку  онима који поричу и прикривају злочине“, рекао је Срни секретар овог удружења Мирко Цвијановић.  

У Удружењу наводе да су чак и неадекватна спомен-обиљежја  из послијератног комунистичког периода, која обилују идеолошким фразама  и ефуемизмима који крију починиоце, суштину злочина и идентитет жртве, па и  и разлог страдања, стална мета злочинаца настављача „дјела“ од 1941. до 1945. године,  али и од 1991. до 1995.  

„Улазак у ЕУ аутоматски не значи и промјену система вриједности. Напротив, умишљена супериорност и сигурност у окриљу такве велике заједнице може проузроковати и погурати овакве и сличне догађаје који у основи имају дехуманизацију жртве и њених потомака. Овакви случајеви, далеко од појединачних инцидената,  испит су за органе те заједнице држава и њихове механизме дјеловања у областима које регулишу заштиту основних вриједности живота и људских права кроз историју па до данас“, додају у Удружењу студената историје. 

Спомен-плоча жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу, који су дио комплекса Јадовно, уништена је трећи пут од када је постављена, саопштено је  из Српског народног вијећа /СНВ/. 

Спомен-плоча уништена је у ноћи између четвртка и петка, 18. и 19. јула, након што су је 29. јуна поставили Координација јеврејских општина, Удружење "Јадовно 1941.", Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће.  

СНВ захтијева да починиоци овог кривичног дијела, као и оних претходних, буду пронађени и процесуирани у складу са законима и хрватским Уставом. 

Плоча жртвама усташких логора на острву Пагу први пут је постављена 1975. године, а уништена је 1991, обновљена је 2010. и само два дана касније опет је уништена.  

Логор Слана на острву Пагу био је намијењен за мушкарце, а Метајна за жене и 

дјецу. У њих су у највећем броју допремани заточеници из радног логора Овчара, недалеко од Госпића. 

На основу италијанских докумената и свједочења преживјелих утврђено је да је веома велики број људи уморен и бачен у море већ у пашком каналу, на путу до Пага.  

Животни изгледи затвореника и затвореница мјерени су незамисливом мржњом, усташким хировитим мучењима, силовањима и планским погубљењима. Посљедњи логораши Слане били су први заточеници и градитељи логора Јасеновац.  

Неки истраживачи процјењују да је на Пагу побијено око 8.000 жена, дјеце и мушкараца.  

Логори смрти Госпић-Јадовно-Паг основани су средином априла 1941. године и функционисали су као губилишта до затварања и реокупације овог подручја од стране италијанских фашиста средином августа. 

У овом комплексу убијено је више десетина хиљада Јевреја и Срба из свих крајева  Независне Државе Хрватске.

Извор: срна

 

Везане вијести:

БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ 

СРНА - 30.6.2010. - НЕСТАЛА ТЕК ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ПАГУ

PRENOSIMO: Kome smeta novopostavljena ploča u Slani

Душан Басташић - И Слана је Јадовно

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

Како је 2013. обележен Дан сећања на Јадовно или: Излазак Изабраног народа из Египта

 

     

Назад