Датум и вријеме објављивања: 21.1.2014 10:41

"ЛЕДЕНА ТИШИНА" ЗА НЕЗАБОРАВ ЗЛОГЛАСНЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

НОВИ САД, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - "Ледена тишина" назив је тродневног програма обиљежавања 72 године од злогласне "Новосадске рације" који данас почиње у Новом Саду, саопштио је организатор - Центар за културу Новог Сада. Главни дио програма најављен је за четвртак, 23. јануар, од 10.00 до 16.00 часова на Тргу слободе, гдје ће бити постављено бијело камење са исписаним именима недужних жртава злогласне акције мађарских окупационих снага у Новом Саду, изведене у јануару 1942. године. 

Бројни Новосађани, међу којим је много младих људи, одазвали су се позиву Центра за културу да на бијелом камењу испишу имена страдалих суграђана у "Рацији". Симболично, тиме ће Новосађани показати да је камен вјечан, као и њихово сјећање на недужне жртве стравичног погрома. 

Истовремено, биће одржан и велики помен жртвама најстрашнијег злочина у историји Новог Сада. 

Програм под називом "Ледена тишина" почиње данас у 12.00 часова у Ликовном салону Центра за културу Новог Сада, отварањем мултимедијалне изложбе. Посјетиоци ће моћи да виде мапу Новог Сада из 1942. године са мјестима масовне егзекуције, фотографије аутентичних локација из периода "Рације", као и спискове жртава уз аудио-запис њихових имена, презимена и године живота у којој су страдали. 

Осим тога, у оквиру програма наредна три дана биће организоване филмске пројекције, промоције књига, као и перформанси. 

"Рација" у Новом Саду, као и на подручју цијеле јужне Бачке, назив је за геноцид који су извршиле мађарске окупационе снаге над Србима, Ромима и Јеврејима током Другог свјетског рата. Tа злогласна војна акција проведена је у Новом Саду од 21. до 23. јануара 1942. године, а осим мађарских војника у стравичном погрому учествовали су и домаћи сарадници окупатора. За три дана "Рације" у Новом Саду недужни људи - жене, дјеца и старци стријељани су на новосадским улицама, испред својих кућа или су бацани живи или рањени под лед Дунава. 

 

Извор: срна

Назад