Датум и вријеме објављивања: 4.2.2014 9:06

ИМА ЛИ ОПТУЖНИЦА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА ?

Podrinje

СРЕБРЕНИЦА /СРНА/ - Чланови Коалиције за Републику Српску, коју у Сребреници чине све српске странке, траже од Тужилаштва БиХ да почне да ради свој посао и подигне оптужнице против починилаца злочина над српским становништвом у средњем Подрињу, саопштио је предсједник Скупштине ове општине Радомир Павловић.
"Неприхватљиво је да су судови Србима изрекли око 1.300 година затвора, а да за убиства хиљаде недужних Срба у сребреничкој и братуначкој општини, ни 20 година од почињених злочина, нико није одговарао", навео је у писаној изјави Павловић, који је и предсједник сребреничког СНСД-а. 

Став Коалиције за Српску је да се мора промијенити досадашњи једнострани начин рада Тужилаштва и Суда БиХ, јер је тај рад тенденциозан, непрофесионалан, увредљив и омаловажавајући за српске жртве и њихове породице. 

Павловић је навео двадесетак српских села у општинама Сребреница и Братунац гдје је извршено етничко чишћење Срба и гдје је у једном дану убијено од 20 до 70 мјештана, већином цивила, као што су Ратковићи, Крњићи, Бјеловац, Кушићи, Подравање, Кравица и још нека у која нема ко да се врати и која су и даље порушена и ненасељена. 

Према његовим ријечима, Коалиција за Републику Српску тражи од Тужилаштва и Суда БиХ да одговоре да ли су се људи у тим селима у толиком броју сами поубијали, те због чега још нису открили ко је то учинио, с обзиром да располажу обимним доказним материјалом који им је достављен. 

Коалиција за Републику Српску пита и због чега за скоро девет година рада Тужилаштва и Суда БиХ још није подигнута ниједна оптужница против починилаца злочина над Србима у средњем Подрињу, када ће и хоће ли уопште то некада учинити. 

У допису се поставља и питање како је могућ суживот и заједничка држава у којој се осуђују само припадници српског народа, а за бројне стравичне злочине почињене над Србима нико не одговара. 

"Захтијевамо да нам из Тужилаштва БиХ одговоре да ли се има ко вратити у српска села Ратковићи, Крњићи, Кушићи, Радошевићи и друга гдје је убијено и уништено све српско", наводи Павловић. 

Он истиче да Коалиција за Републику Српску осуђује бошњачке политичке лидере који штите осумњичене за ратне злочине над српским народом, омаловажавајући међународне уговоре и судску власт, што су показали недавним пријемом групе Бошњака осумњичених за злочине над Србима у Сребреници, који је организован у највишим институцијама власти БиХ. 

"Тужилаштво БиХ не реагује на такве поступке бошњачких државних функционера, чиме показује на чију се страну сврстава", наводи Павловић. 

Коалиција за Српску позвала је високог представника у БиХ Валентина Инцка, специјалног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена и америчку Амбасаду да покажу непристрасност и помогну да се дође до истине о свим ратним догађајима у сребреничкој и братуначкој општини и да сви починиоци злочина одговарају, па и они који су починили злочине над српским становништвом, за које је чак и Хашки трибунал утврдио да су почињени. 

"Без објављивања истине, нема правде, помирења, изградње повјерења и суживота међу народима на овим просторима, јер не може бити живота у земљи у којој се стално један народ оптужује за све, а припадници другог народа не одговарају ни за најтеже ратне злочине које су починили", навео је Павловић. 

 

Извор: срна

Назад