Датум и вријеме објављивања: 3.10.2013 12:59

ДРАШКОВИЋ: Квадратић за Србе на мјесту за Хрвате

Drašković

БЕОГРАД, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Канцеларија Владе Србије за дијаспору и Србе у региону позвала је данас све Србе у дијаспори, региону и Србији, који имају држављанство БиХ, да се попишу на попису у БиХ који је у току, истичући да је то веома важно због планирања будућег развоја и друштва у БиХ.
Директор ове канцеларије Славка Драшковић је у изјави за Срну истакла да је посебно важно да се попишу држављани БиХ српске националности, који се налазе у иностранству. 

"Ово је веома важан тренутак када Срби треба да се попишу, с обзиром на значај и планирање будућег развоја друштва у БиХ и значај резултата овог пописа, јер је то највеће статистичко истраживање након 22 године", рекла је Драшковићева. 

Она је додала да су делегати у Скупштини дијаспоре и Срба у региону открили једну грешку на обрасцима, гдје је квадратић за српску националност био на погрешном мјесту и поклапао се тамо гдје је хрватска националност. 

"Одмах је реаговано преко наше канцеларије, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, и одмах је урађена исправка, што је јако добро", рекла је Драшковићева. 

Она је подсјетила да грађани БиХ српског поријекла, Срби у дијаспори и уопште иностранству, могу да се упишу, не само доласком у Републику Српску и БиХ на сам попис, него их може уписати и неко од чланова домаћинства, иако се тренутно налазе ван БиХ. 

Они који не могу на тај начин да се упишу, могу да се попишу "он лајн" преко сајта: www.попис2013.ба , гдје могу да преузму образац, који попуњен пошаљу на адресу Агенције за статистику БиХ, што све пише на сајту. 

Драшковићева је додала да Представништво Републике Српске, заједно са Канцеларијом Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, стално ради на обавјештавању у вези са пописом, а укључене су и организације из српске дијаспоре, организације Срба у региону, као и Скупштина дијаспоре и Срба у региону. 

"Они су били врло активни око ширења тих информација и начина на који Срби у иностранству могу да се попишу", рекла је Драшковићева. 

При Канцеларији у току је формирање тијела које се бави сталним мониторингом онога шта се односи на Србе у региону, како би се дјеловално на дневној основи. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Попис становништва у БиХ од 1. до 15. октобра 2013.

Удружење Огњена Марија Ливањска : Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини

Назад