Датум и вријеме објављивања: 27.12.2013 11:59

ДОБОЈСКИ ЛОГОР - СИМБОЛ ТРАГЕДИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА

БЕОГРАД, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Аустроугарски логор за Србе у Добоју био је основан ради истребљивања и елиминисања Срба из Подриња, и симбол је трагедије српског народа, која вуче континуитет преко Јасеновца до "Олује" и погрома на Косову и Метохији, рекао је Срни историчар из Београда Драгомир Анђелковић.Он је навео да је логор у Добоју "на неки начин утро пут геополитичког деловања наших непријатеља, јер је основан ради истребљивања и елиминисања Срба из Подриња". 

"Циљ је био да се, после почетка Првог светског рата и прве контраофанзиве српске војске, Подриње потпуно очисти од Срба, како би српски етнички корпус био пресјечен на два дела", рекао је Анђелковић. 

Он је оцијенио да су зато почела провођења тако масовних злочина над Србима у Подрињу, на простору данашње Републике Српске, па у вези са тим треба тумачити и злочине у Мачви у Србији. 

Анђелковић је истакао да су се у Европи и на Блиском истоку десила три геноцида током 20. вијека - над Јеврејима, Јерменима и Србима. 

Он је оцијенио да је невјероватна симболика у томе да су прва два геноцида - над Србима и над Јерменима која су починили Турци, почела исте - 1915. године и да је страдање та два народа непрекидно трајало током 20. вијека. 

Анђелковић је закључио да је потпуно невјероватно да се данас у Европи чују гласови о српској кривици и наводном српском фашизму "када је потпуно јасно да су Срби били највеће жртве и ратова и погрома и, у крајњој линији, једини уз Јевреје, Јермене, и на неки начин и Роме, објекат стравичног геноцида". 

"Цинизам је да они који су нас истребљивали данас причају о нашој кривици за сукобе", рекао је Анђелковић.

 

Извор: срна

Назад