Датум и вријеме објављивања: 9.7.2013 9:36

ДА ЛИ СЕ СТРАХОТЕ ЛОРЕ МОГУ ПЛАТИТИ КУНАМА ?

Лора

СПЛИТ, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Србин Раде Кривић добиће од Републике Хрватске 140.000 куна одштете због мучења и премлаћивања у сплитском затвору "Лора" током 1992. године - наводе хрватски медији.Кривића су заједно са још неколико мјештана Убла одвели у "Лору" на основу изнуђеног исказа Петра Новаковића из оближњег Броћанца. 

Новаковић је својевремено оптужио више од 40 особа српске националности из каштеланског залеђа да спремају оружану побуну с циљем припајања САО Каштела САО Крајини. 

Новаковић је тада чак навео бројна средства везе и арсенал оружја који су наводно имали ухапшени, а који је укључивао и најновије типове пушкомитраљеза. 

Кривић и остали одведени су у "Лору", а тадашњи замјеник војног тужиоца у Сплиту Младен Бајић /данашњи главни државни тужилац/ то, наводно, није знао. 

Бајић је, наводно, све сазнао тек када је морао да оде у "Лору" због премлаћивања и тешког рањавања Ненада Кнежевића и Гојка Буловића. 

Они нису преживјели повреде, а "Лора" је, упкос сазнању и судија и тужилаца, и даље примала ратне заробљенике и цивиле. 

Кривић и остали дио групе ослобођени су казненог прогона тек одлуком Врховног суда крајем 1993. године. 

Младен Бајић је до краја инсистирао на оптужби иако током претраге кућа није нађено ништа од онога што је тако "прецизно" навео Новаковић, који данас тврди да је потписао празан лист папира подстакнут батинама које је добио током испитивања - наводи портал "Индекс хр". 

Раде Кривић и остали из "Бајићеве гупе" САО Каштела појавили су се десет година послије премлаћивања и тортуре у "Лори" у згради сплитског суда, али не више као осумњичени за рушење уставног поретка, него као жртве и свједоци. 

Ријетко ко је тада био спреман говорити о злостављањима у "Лори". Кривић је пред судницом пуном колега и пријатеља оптужених војних полицајаца, предвођених данашњим селектором Фудбалске репрезентације Хрватске Игором Штимцем, са великом нелагодом давао исказ који је укључивао и оптужбу да су српске затворенике у "Лори" прикључивали на струју. 

Кривићу, а ни већем броју оштећених из каштеланске загоре сплитски Жупанијски суд никада није послао правоснажну пресуду. Наводно нису могли пронаћи адресу?! 

Али, након што је Кривић коначно дошао у посјед пресуде, адвокатска канцеларија затражила је мирно рјешење спора, што је Државно тужилаштво прихватило, те се без суђења нагодило са Кривићем на 140 хиљада куна. 

Због малтретирања које је доживио у "Лори" Кривић има трајно смањење животних активности усљед посттрауматског стресног синдрома. Љекар који га је прегледао након изласка из "Лоре" евидентирао је хематоме по рукама и леђима у висини бубрега. 

Након Кривића државни буџет Хрватске очекује још неколико издатака за жртве "Лоре". Укупан износ одштета лако би могао достићи пет милиона куна. 

То се односи само на "Лору 1", пошто "Лора 2", премда има дозволу Врховног суда за суђење у одсутности, неће скоро у судску расправу.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Назад