Датум и вријеме објављивања: 21.6.2010 11:01

БАЊА ЛУКА - 19. ЈУН 2010. КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

Даме и господо новинари,
Од протекле конференције за новинаре, прошло је готово пола године.
Желим Вас обавијестити о ономе шта смо урадили до сада, као и о активностима у току.
-До недавно Јадовно није имало свој дан.  На иницијативу нашег удружења, 24. јун је одређен као "Дан сјећања на Јадовно 1941.". Тога дана, 1941. године, логор Слана на острву Пагу је примио своје прве заточенике а логор Јадовно на Велебиту достигао своје коначне димензије. До сада је неколико институција уврстило овај датум у свој календар обиљежавања мјеста стратишта у II свјетском рату.
-Покренули смо иницијативу за прво обиљежавање "Дана сјећања на Јадовно 1941.". Нашу иницијативу, прихватили су Српско народно вијеће града Загреба, Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске те Жидовска опћина Загреб. Заједно са овим организацијама уз Проф.др. Ђуру Затезала, формирали смо "Одбор за сјећање на Јадовно 1941."
- Овај одбор у суботу 26. јуна 2010. организује прво обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941.
Мада се инзистирало на томе да се овогодишње прво обиљежавање одржи само на нивоу делегација а да се већа окупљања одржавају на "округле" годишњице, 70,75,80.... на инзистирање нашег удружења одлучено је да се комеморације врше сваке године.

 

 

Комеморативни скуп ће се одржати код Шаранове бездане јаме, у кругу девастираног Спомен обиљежја побијеним Јадовинским жртвама. Други дио комеморације бити ће одржан на Спомен подручју логора Слана на острву Пагу. На подручју самог логора Јадовно Проф.др. Ђуро Затезало ће одржати час историје:
"Јадовно, комплекс усташких логора, први планирани ликвидациони центар у НДХ".
Опијело ће служити његово високо преосвештенство Владика горњокарловачки Герасим.
Радујемо се присуству већег броја потомака и поштовалаца жртава, који су разасути свуда по свијету а значајан број живи на подручју Републике Српске. Планирају се доласци аутобусима из Бањалуке, Мостара, Београда, Загреба, Карловца, Беча и Љубљане. Долазе и потомци из Америке.
Позвани су високи гости са подручја Српске, БИХ, Хрватске и Србије.
По одобрењу Министарства културе Р.Хрватске, планирамо, открити и реплике двију Спомен плоча, једну на Спомен подручју Шаранова јама и другу на Спомен подручју Слана на острву Пагу.
На жалост, градоначелник града Новаље Иван Дабо и поред одобрења Министарства, и сагласности Личко-Сењског дожупана,  одбија да се на Спомен подручју Слана обнови Спомен плоча са текстуалним садржајем какав је био до уништења плоче 1991. Он инсистира на тексту који умањује и релативизира злочин, умањује број жртава, промовише историјску лаж и вријеђа жртве и њихове потомке.

 

БАЊА ЛУКА - КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ 19. ЈУН 2010.

Подсјећамо да је истина о Јадовну била прикривена дугогодишњом неправедном и наметнутом ћутњом. Током 1971. као и током 1991., жртве су поново убијене, јер су све Спомен плоче поразбијане а споменици минирани. Очито је да још увијек постоје снаге које подржавају овакав континуитет.
Ми, њихови потомци и поштоваоци имамо моралну, историјску и сваку другу обавезу, да дигнемо глас против ове историјске срамоте и неправде, његујемо културу сјећања и спроводимо конкретне активности у том смјеру.
-Парастос Јадовинским мученицима, биће служен у четвртак 24. junа 2010. у 11 часова у Цркви Свете Тројице у Бања Луци по благослову преосвећеног Владике Бањалучког Јефрема, у Београду у исто вријеме у Храму Светог Саве на Врачару. Очекујемо да ће у исто вријеме бити служени Парастоси и у Карловцу, Требињу као и у Загребу.
-Након Бањалуке, промовисали смо удружење Јадовно 1941. и у Београду, Новом Саду, Љубљани и Загребу. Тешко, али незадрживо, истина о Јадовну објелодањује се широм свијета. Наш сајт www.jadovno.com у томе има огромну улогу.
-Удружење Јадовно 1941. је до сада прикупило значајну количину историјске грађе везану за комплекс Јадовно, како ону објављену тако и ону до сада непознату. Најзначајнији дио грађе представља преко 300 до сада недоступних докумената из Музеја рата у Риму, укључујући и три слике ексхумираних и након тога спаљених лешева, двије дјевојчице и одраслог мушкарца на подручју логора Слане. Талијански документи значајно мијењају досадашњу слику о улози Талијанске војске љета 1941. на подручју под њиховом ингеренцијом.
-По први пута у протеклих 69 године, на једном научном скупу, презентован је рад о Јадовну.Користећи грађу нашег удружења, у Аушвицу од 21. до 25. маја 2010. у оквиру тематске јединице „Логор: мјесто терора“ представила је мр Мира Јовановић-Ратковић са Универзитета у  Цириху, свој рад "Концентрациони логори на хрватском острву Паг 1941."
-26.априла 2010. пронашли смо мјесто логора Јадовно на Велебиту. Нико од локалних власти и радника шумарије "није знао" гдје се налази, подсјећам, Спомен подручје логора Јадовно. Након два сата лутања тешко проходним Велебитским шумама, уз велику помоћ Проф. Др. Затезала пронашли смо мјесто логора, записали ГПС координате, урадили видео и фото записе. На ливади, прекривеној мноштвом плавих шафрана, још увијек су видљиве  хумке масовних гробница побијених логораша. Од сада, ко год буде желио доћи до мјеста логора, знати ће којим путем поћи.
-15. јуна 2010., мада нам нико од локалних власти и бродара "није знао" показати мјесто на којем се налазила Спомен плоча на подручју регистрованог Спомен подручја Слана на острву Пагу, нашли смо и снимили то мјесто.
Имамо много идеја и планова, како Јадовно отргнути од заборава.
Вама, новинарима и репортерима изражавамо велику захвалност за све што чините у подршци нашим циљевима.
Молим вас да пренесете информације о предстојећем Парастосу јадовинским жртвама као и о бројевима телефона на које се могу пријавити учесници комеморације на Јадовну.
Сви заинтересовани за пут:
-Из Бања Луке, Приједора и Новог Града могу резервисати мјесто на тел.: 051 333 500.
-Из Мостара, могу да резервишу мјесто на тел.: 036 554 121 (Парохија СПЦ у Мостару).
-Из Загреба, тел.: +385-1-48-86-366 (Српско народно вијеће града Загреба)
-Из Беча, Граца и Љубљане - +43-699-1161-0042
-Из Београда и Новог Сада - +381-11-3231994 (Асоцијација удружења избеглица из Хрватске)
Позивам Вас, да у суботу 26. јуна кренете са нама на Јадовно те да сликом и рјечју забиљежите и пренесете прво обиљежавање "Дана сјећања на Јадовно 1941.".
Хвала Вам
Др Душан Басташић
Предсједник удружења                                                            У Бањалуци, 19. јуна 2010.

Назад