Датум и вријеме објављивања: 3.1.2013 11:07

ХРВАТСКА: ЗА ПРИЈАВУ ПОВРАТНИКА - РОК 29. ДЕЦЕМБАР

ЗАГРЕБ, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Према новом хрватском закону о пребивалишту, против лица која су обухваћена програмом обнове или стамбеног збрињавања и налазе се ван Хрватске, а некретнина им није обновљена или враћена, биће покренути поступци одјаве пребивалишта уколико до 29. децембра о томе не обавијесте полицијску управу на чијем подручју имају пријављено пребивалиште.

 

У хрватском МУП-у Срни је речено да се новим законом о пребивалишту уређују поступци одјаве по службеној дужности из збирке података о пребивалишту и боравишту лица за које се утврди да на пријављеној адреси нису никада живјела, као и особа које су живјеле на адреси пријављеног пребивалишта, али су се одселиле у неко друго мјесто у Хрватској или су иселиле из ове државе, а нису пријавиле промјену пребивалишта, односно одјавиле пребивалиште у Хрватској. 

"Особе за које се у проведеном поступку утврди да не живе на адреси пријављеног пребивалишта неће се избрисати из збирке података о пребивалишту и боравишту као да никада нису биле евидентиране у тој збирци, него ће им бити евидентиран датум кад им је по службеној дужности одјављено пребивалиште", истичу у МУП-у. 

Из МУП-а Хрватске наводе да ће лични подаци остати и даље евидентирани у збирци података о пребивалишту и боравишту, али од дана одјаве по службеној дужности ова лица неће имати пребивалиште на подручју Хрватске. 

"Одјавом пребивалишта особа не губи хрватско држављанство, него и даље остаје хрватски држављанин, али без пребивалишта у Републици Хрватској", појашњавају у хрватском МУП-у.

 

Извор: срна

Назад