ОСНОВАНА ПОДРУЖНИЦА УДРУЖЕЊА "ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА"

БАЊАЛУКА, 3. МАРТА /СРНА/ - У Бањалуци је данас основана подружница београдског Удружења "Огњена Марија Ливањска" које се бави страдањем Срба у љето 1941. године на подручју Ливна и ливањске општине. Присутне је у име Удружења поздравио ливањски протојереј Жељко Ђурица, предсједник Удружења "Огњена Марија Ливањска" из Београда Никола Петровић и почасни члан удружења предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић. 

Басташић је истакао да оно што веже Србе из Ливна и Јадовног јесте заједничко страдање у љето 1941. године и да наравоученије о страдању треба пренијети генерацијама које долазе. 

Гордана Достанић, предсједник Управног одбора новоформираног удружења које води коријене од некадашњег хуманитарног удружења "Огњена Марија Ливањска" рекла је да ће активност удружења, осим његовања успомене на жртве и стратиште у Ливну и Ливањском пољу, бити и помоћ данашњој цркви СПЦ у Ливну, затим обиљежавање стратишта, хуманитарна помоћ, област повратка, правно регулисање статуса и друго. 

Осим његовања успомене на жртве, Удружење се бави и активностима које се односе на период не само Другог свјетског рата, пошто су Срби ливањског краја сличну судбину доживјели и у протеклом рату.

 

03.03.2103. Оснивање подружнице удружења Огњена Марија Ливањска у Бањалуци | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Оснивање подружнице удружења Огњена Марија Ливањска у Бањалуци | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Оснивање подружнице удружења Огњена Марија Ливањска у Бањалуци | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci03.03.2103. Оснивање подружнице удружења Огњена Марија Ливањска у Бањалуци | 03.03.2013. Osnivanje podružnice udurženja Ognjena Marija Livanjska u Banjaluci

 
Оснивачкој скупштини Удружења присуствовало је више од 70 потомака и Срба из ливањског краја, а изабран је и Управни одбор подружнице удружења, који ће координисати све даље активности. 

Оснивачки скуп подружнице београдског Удружења "Огњена Марија Ливањска" одржан је у парохијксом дому православног храма Светог Јована Богослова у бањалучком насељу Лауш.

 

 Извор: срна

 

 

Везане вијести: 

ОБНОВЉЕН РАД УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА У БЕОГРАДУ

 

Ливањско поље - непосредно пред рат 1992. године

 

Прочитајте књигу "Огњена Марија Ливањска"

 

Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска" у Храму Светог Трифуна у Београду

 

РТРС - ПЕЧАТ - 20. октобар 2011. - Репортажа о страдању Срба 1941. у јами Равни Долац, Ливањско поље

 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ...

 

Ливањско поље - Jadovno 1941.