АПЕЛ ЗА ПОМОЋ У ОБНОВИ СПОМЕН-КАПЕЛЕ

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ, 29. НОВЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Хризостом апеловао је на све ливањске Србе, ма гдје били, да помогну завршетак изградње Спомен-капеле у Ливну у којој су почивале мошти мученика које су побиле усташе.
"Треба да завршимо Спомен капелу како то и доликује онима којима сте је подигли, да оштећења у костурници санирамо, да узнемирене и оскрнављене мошти мученика поново положимо у Спомен-капелу и да је освештамо", поручио је владика Хризостом.
Он истиче да се радови на Спомен-капели и реконструкцији костурнице морају довршити до Огњене Марије идуће године, односно до 11. августа, када ћемо посебно на литургијски начин обиљежити 20-годишњицу страдања - погрома над Србима Ливна 1992.године, саопштено је Срни из Епархије бихаћко-петровачке.
"Ово није дуг према никоме, већ наша обавеза према нама самима да покажемо свој карактер као људи, као народ, који зна и жели поштовати себе и своје. А наши мученици то смо ми", нагласио је владика Хризостом.
Он подсјећа да је прије 20 година покренут велики историјски пројекат - ексхумација жртава усташког геноцида 1941. године, који је обухватао вађење посмртних остатака мученички пострадалих ливањских Срба из јама, бездана и масовних гробница у које су их након стравичног мучења хрватско-муслиманске усташе бациле, односно закопале.
У склопу тог пројекта подигнута је, али не и довршена, спомен капела невино пострадалим жртвама, са костурницом.
Блаженопочивши патријарх српски Павле је 11. августа 1991. године, са многобројним владикама, свештеницима и ђаконима, након свете литургије служио опело над моштима српских мученика и они су били сахрањени у костурницу.
"Овај датум уписан је у историју града Ливна, али и више од тога. Уписан је у историју нашег сјећања, наше савјести, нашег бића. Тада смо се, осим сусрета са патријархом Павлом, помирили и измирили са својим прецима мученицима. Тада смо са њима били у њиховим безданима, са њиховим страдањима, патњама, боловима, али и у Рају гдје их Господ смјести као свједоке Његовог и њиховог страдања", рекао је владика Хризостом.
Он је истакао да су током посљедњег грађанског рата црква у Ливну и Спомен-капела са костурницом постале главна мета напада паравојних формација из Ливна, као и оних приспјелих из Херцеговине и Далмације.
"Они су пожељели да своје великохрватсво и великоусташтво доказују паљењем цркве, разбијањем костурнице, пљачкањем спомен-реликвија из костурнице, шутањем лобања и другим светогрђима, те поновним хватањем, мучењем и убијањем Срба", каже владика бихаћко-петровачки.
Он је позвао све оне који желе да помогну да се јаве Управи парохије у Ливну /оцу Жељку Ђурици на мејл: zeljko.djurica@tel.net.ba/ или у Епископију на телефон 00387 38 883-334, на мејл: eparhijabp@gmail.com или писмом на адресу: Улица Трговачка 51 Босански Петровац, 77250, БиХ.  

 

 

Извор: срна