НЕГОДУЈУ ЗБОГ ПОДАТКА ДА ЈЕ НАУЧНИК РОЂЕН У АУСТРИЈСКОМ ЦАРСТВУ

Детаљ изложбе о Николи Тесли у Мадриду
Детаљ изложбе о Николи Тесли у Мадриду

Детаљ из биографије Николе Тесле у коме стоји да је он рођен 1856. године "у Смиљану, српском селу у Аустријском царству" - изазвала је негодовање хрватске јавности, јер би, према њиховом мишљењу, требало да стоји да је Тесла "рођен у Хрватској".


Највећа свјетска изложба о великом научнику Николи Тесли тренутно гостује у Мадриду и сваки дан је посјети неколико хиљада људи. 

Изложбу су организовали Музеј "Николе Тесле" из Београда и шпанска Фондација "Телефоника", а покровитељ је Амбасада Србије у Мадриду. 

Исти уводни текст о мјесту Теслиног рођења стајао је и на интернет страници Фондације, па је Хрватска туристичка заједница у Мадриду упозорила хрватску амбасаду које је контактирала организаторе. 

Хрвати су навели је Тесла "рођен у Смиљану у Хрватској и да је позната његова изјава: 'Поносим се српским родом и хрватском домовином`". 

Онда је спорни дио коригован и сада пише: "Сјевероамерички истраживач, српског поријекла, Никола Тесла (Смиљан, зона с већинским српским становништвом у данашњој Хрватској)". 

Али, ни то није задовољило хрватску страну. 

Владимир Јеленковић, помоћник директора београдског Музеја "Николе Тесле", напомиње да изложба нема примјесе политике. 

"Нема ничег спорног. Тесла је рођен у Војној крајини у аустријском царству, у Хабсбуршкој Монархији", наглашава и Јеленковић и образлаже да је Војна крајина у вријеме Теслина рођења била под директном аустријском управом. 

Дакле, објашњава Јеленковић, а преносе хрватски емдији, "Војна крајина у вријеме Теслина рођења нема никакве везе с Хрватском нити у било којој варијанти то може бити земља генијалног истраживача". 

Јеленковић каже да Музеј "Николе Тесле" у својим самосталним изложбама користи најкоректнију дефиницију Тесле: "српско-амерички научник, физичар, инжењер и изумитељ, рођен је у селу Смиљану, у Војној крајини (тада у Аустријском Царству, данас у Републици Хрватској)". 

Изложба под називом "Никола Тесла: Његова је будућност" из Мадрида путује у Мексико, Аргентину, Бразил и Чиле.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Будућност припада Тесли

Храм чека Теслину урну

АКАДЕМИК ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ: Хрватско својатање Николе Тесле

Гробница без обиљeжја у Смиљану - сјећање на злочин 5. марта

Зaтртo сjeћaњe нa стрaдaњa у рoднoм мjeсту Никoлe Teслe