Храм чека Теслину урну

Држава и Српска православна црква нису одустале од преноса посмртних остатака Николе Тесле у порту Храма Светог Саве. Тачан датум церемоније откривања споменика и полагања урне у његово постоље засада није познат, али у току је прикупљање урбанистичке документације.

Пренос посмртних остатака Николе Тесле био је и једна од тема недавног сусрета патријарха Иринеја и градоначелника Београда Синише Малог. На састанку је разговарано и о уређењу околине Храма Светог Саве, где би требало да буде подигнут споменик и почивалиште урне великог научника. Том приликом је договорено и формирање посебног радног тела, које ће боље да повеже Цркву и Град.

- Идеја о пресељењу Теслине урне није напуштена – кажу у Српској патријаршији. – Тренутно се ради на урбанистичким документима за споменик, у чије ће постоље бити похрањени Теслини посмртни остаци. То је, међутим, само први корак. Очекујемо да се овај посао, уз помоћ Владе и Града Београда, заврши на најбољи могући начин.

Састанак поглавара Српске цркве и првог човека Београда само је један од неколико сигнала који указују да би урна са пепелом великог научника ускоро могла да буде пресељена из Музеја Николе Тесле на Врачарски плато. Ово је договорено меморандумом који су у фебруару, поред патријарха Иринеја, потписали и граноначелник Синиша Мали и министарка Зорана Михајловић.

Идеја о пресељењу урне личког генија наишла је пролетос на отпор у делу стручне и шире јавности који сматра да пепелу великог научника није место у црквеној порти. После вишенедељнег рата петицијама и саопштењима, ову иницијативу је прекрила тишина. Црква, према сазнањима „Новости“, не жели да одустане од договореног споразума. У томе има подршку градских власти, а благу резерву према овом подухвату показала је једино Влада.

Према првобитном плану, пепео научника биће положен у основу споменика који ће бити подигнут између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије. Над његовим почивалиштем уздићи ће се достојан споменик који ће као и биста на Лонг Ајленду бити рад академика Николе Коке Јанковића. Идеја је да се Теслин монумент придружи великанима српског народа који већ имају споменике на Врачарском платоу – Светом Сави и вожду Карађорђу.

ПЛАН ЗА БИБЛИОТЕКУ

СРПСКА православна црква ускоро би могла да добије и своју библиотеку, која би била изграђена на Косанчићевом венцу, на темељима старе Народне бибилиотеке порушене у бомбардовању 1941. године. Тренутно се договара измена урбанистичког плана овог дела града, којим ће бити предвиђена изградња новог објекта.

- Цркви је преко потребно место где би се чувало наше књижевно благо. Реч је књигама међу којима је велики број уметничких дела која тренутно нису чувана у условима какве заслужују – кажу у Патријаршији СПЦ.

 

Извор: Интермагазин

Везане вијести

Никола Тесла у крилу Православља

Да није био научник, Тесла би био књижевник

У Теслином родном Смиљану, Независна Држава Хрватска је побила 119 његових презимењака