ЗЛОЧИН У "ПАНДИ" ЈОШ ПЕЧЕ

Убијени недужни српски младићи у Панди 1998. године
Убијени недужни српски младићи у Панди 1998. године

Средином 2008. године албански екстремисти порушили су надгробне споменике убијених младића и тако још једном оживјели незарасле ране Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПЕЋ, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Прије 16 година, двојица маскираних терориста убила су шест српских младића у Пећи, а њихове породице ни данас не знају ко је тачно испалио хице. 

Те вечери, нешто послије 20.00 часова, у кафићу "Панда", у близини Гимназије, одјекнули су пуцњи из аутоматског оружја. 

Двојица терориста обучена у црно, са "фантомкама" на главама, убили су Ивана Обрадовића /15/, Драгана Трифовића /17/, Вукосава Гвозденовића /18/, Зорана Станојевића /17/, Светислава Ристића /17/ и Ивана Радевића /25/. 

Први метак погодио је Ивана. Вапај његовог оца Лазара, који се и сам случајно затекао у том кафићу у Пећи, као да и дан данас одјекују градом подно Проклетија, у коме послије 16 година од злочина утамничено живи десетак Срба. 

На дан сахране у граду нису радиле установе и продавнице, Албанци су се повукли у куће, а присуство снага МУП-а било је појачано. 

Пред готово 15.000 људи на централном градском тргу опело је служио тадашњи српски патријарх Павле. 

На дан сахране младића, Ибрахим Ругова је у Стразбуру примио награду "Сахаров" Европског парламента за допринос заштити људских права, а Адем Демаћи је одбацио сваку могућност повезаности ОВК са "тешким инцидентом у Пећи". 

Породице убијених и дан данас питају - ко је и са којим мотивом наручио убиство. 

Годинама није било могуће обићи гробове убијених, а Ристићи и Обрадовићи пренијели су посмртне остатке својих синова. 

Средином 2008. године албански екстремисти порушили су надгробне споменике и тако још једном оживјели назарасле ране. 

Породице убијених младића вјерују да без откривања убица у Пећи неће бити никаквог суживота Срба и Албанаца. 

Шеснаест година од овог злочина у Пећи нема ко да организује, нити да на градском гробљу бар прислужи свијеће и да се присјети страдалника. 

У међувремену, српски премијер Александар Вучић изјавио је да зна ко су починиоци злочина у кафићу "Панда" и да ће, како је рекао, "многи бити изненађени истином". 

Нико од грађана Пећи данас не жели да било шта каже о злочину, али објекат у коме се догодило убиство српских младића нико неће да купи.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЗАШТО СРБИЈА НИЈЕ ТРАЖИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ О "ЖУТОЈ КУЋИ"?

ПРЕКО ВЕЛИКЕ ЕВРОПЕ - ДО ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ