Злочин над Србима гурају у заборав

Органи

Стразбур – Време пролази, а резултата поводом истраге о трговини људским органима на окупираним територијама и у Албанији још нема. Управо завршено заседање Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру показало је да међу посланицима постоји интересовање да се сазна докле се стигло у испитивању навода из извештаја Дика Мартија на основу којег је у овој најстаријој активној европској интеграционој институцији изгласана и резолуција.

Тако је посланик и некадашњи шеф делегације Србије Милош Алигрудић у изјави за „Новости“ истакао да Еулекс иде „ситним корацима“ и од Савета Европе затражио да се овом темом и даље бави, док је нови шеф делегације Љубица Васић, чак, изнела лично мишљење да би напредак у истрази требало да буде и један од аргумената у нормализацији односа српских властодржаца и нелегалних шиптарских структура.

Са друге стране, генерални секретар СЕ Торбјерн Јагланд одговара да институција на чијем је он челу нема никакву моћ у истрази.

Општи је утисак да истрага тапка у месту. С тим се, међутим, не слаже портпарол Специјалне истражне јединице Еулекса Јури Лас.

„Темељна криминалистичка истрага која ће се односити на све злочине из извештаја Савета Европе, и која обухвата бројне јурисдикције и догађаје који су се десили пре 12 или 13 година, неминовно ће бити дуга и сложена. Правна процедура захтева време. У томе нема пречица“, истиче Лас за наш лист.

Лас поручује да никоме није у циљу да се процес збрза.

„Разумемо и потпуно смо свесни да су они који су изгубили своје најмилије у том периоду и који још не знају њихову судбину, веома разочарани и љути што су ти случајеви још неразрешени. Делимо са њима тај осећај, али ни у чијем интересу, а понајмање породица потенцијалних жртава, није да се пожурује и убрзава процес и да се не спроведе темељна истрага. Морамо то да урадимо на прави начин“ – каже Јури Лас.

Портпарол Специјалних истражних јединица наглашава да је од суштинске важности да се прикупе прави докази.

„Баш као што је српско Тужилаштво за ратне злочине истакло у недавно емитованој емисији, да им је било потребно 16 месеци рада да унакрсно провере информације како би поткрепили своје уверење да је сведок кредибилан, Специјална истражна јединица, такође, мора да прође кроз сличан процес и независно провери са своје стране да је сваки сведок или сваки други доказ заиста кредибилан“, наглашава наш саговорник.

Лас поручује да је непходно, да би доказ био валидан, обезбедити могућност да буде одбрањен од изазова са којима ће се неизоставно суочити на суђењу када случај буде изнет пред суд, зашта је потребно време.

„Уколико тужилаштво не успе да подвргне елементе доказа на такву проверу, ризикује да подрије успешно кривично гоњење оних који су одговорни“, закључује Јури Лас.

Време брише трагове

Да не би угрозили истрагу, у Специјалној истражној јединици не желе да открију детаље докле се стигло у проверама Мартијевих навода, тако да се не зна докле је читав процес стигао. И док Еулекс инсистира на темељности, време полако брише трагове.

 

 

Везане вијести: 

Глас Русије: НАТО, УНМИК и ЕУЛЕКС минирају истину о трговини органима киднапованих Срба

СВЈЕДОК ЈЕ БИВШИ ПРИПАДНИК ОВК

Извадили срце из живог српског младића