ЗИДОМ ЋУТАЊА ШТИТЕ СЕ ЗЛОЧИНЦИ

Епископ Теодосије служи парастос у Гораждевцу

Епископ Теодосије служи парастос у Гораждевцу

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије служио је данас у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу помен за Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12), које су албански екстремисти 13. августа 2003. године убили док су се купали на ријеци Бистрици.

Чланови породица страдалих, родбина и пријатељи, те представници власти положили су цвијеће и прислужили свијеће на гробљима, гдје су сахрањени младићи.

Владика Теодосије је послије помена истакао да су двојица српских омладинаца убијена само зато што су били Срби, што су заједно са својим породицама остали на својим огњиштима.

Епископ је апеловао на православне вјернике да не продају оно што су наслиједили од својих славних предака.

"Оно што смо наследили, нема цену. Зато вас молим да не продајете и да не напуштате своја огњишта, јер ће у супротном жртва коју су дали Панта и Иван бити обесмишљена", рекао је владика и додао да нико не може бити спокојан ни имати мира у души док се починиоци не буду откривени и изведени пред лице правде.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Жељко Јовић рекао да су за убиство двојице српских дјечака и рањавање њих још четворо прије 12 година на неки начин одговорни и УНМИК и Унмик полиција.

"Данас је одговорност проширена и на оне који су обуставили истрагу, на оне који покушавају сакрити истину и починиоце једног од најтежих злочина почињених над Србима на Косову и Метохији", истакао је Јовић.

Он је обећао да ће Србија повећати своје присуство и сваку врсту помоћи Србима на Косову и Метохији, наводећи да је то једини начин да се на овом подручју очува српски народ.

Породице убијених дјечака, које су утучене вишегодишњим ћутањем УНМИК-а, а сада и Еулекса и њиховим тврдњама да је истрага злочина у Гораждевцу обустављена због недостатка доказа, тврде да се тачно знају имена они који су наручили и починили овај злочин.

Милош Јововић, отац убијеног Ивана, рекао је Срни да чак и обични полицајац, припадник косовске полиције, који регулише саобраћај на путу, зна идентитет наручиоца и починиоца убиства његовог сина и малог Пантелије Дакића.

"Све се зна, али се зна да из страха од освете или зарад неког већег циља одговорни не смеју да пред лице правде изведу одговорне", каже Јововић и додаје да "ни црна земља неће имати спокоја док одговорне злочинце не стигне заслужена казна".

Милосав Дакић, отац убијеног дјечака Пантелије, рекао је Срни да истина о злочину, почињеном у Гораждевцу не може бити скривена, као ни истина да Албанци до сада нису одговарали ни за једно од више од 1.300 убистава Срба на Космету.

"Моћницима, било косовским, албанским, међународним не одговара да на светлост дана изађе истина. Ипак, кад-тад мораће људска савест да проради, мораће да свест надвлада моћ и снагу злочинаца и њихових помагача оличених у међународним званичницима", каже Дакић.

Дакић истиче да је лично УНМИК полицији, а потом и Еулексу у више наврата достављао доказе на основу којих је лако утврдити идентитет починилаца и стратега унапријед осмишљеног злочина у Гораждевцу.

Он тврди да је Еулекс, у складу са осмишљеном праксом да нико није одговоран за злочине почињене над Србима, усљед наводно недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од Унмика и тако је та мисија за владавину права стала на страну злочинаца.

У терористичком нападу који се догодио нешто послије подне 13. августа 2003. године рањени су Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Пала су у воду обећања тадашњег шефа Унмика Петера Јохансона и шефа Унмик полиције Штефана Фелера да ће "преврнути сваки комад земље" да би нашли "псе, а не људе", јер су злочин на ријеци Бистрици, како је тада рекао Фелер, починили пси.

Истрази и откривању злочинаца није помогла ни понуђена награда Унмика од милион евра.

Милијана Србљак, мајка Драгане која је рањена у том злочиначком нападу, изразила је огорченост представницима власти који долазе само на обиљежавање годишњице овог злочина.

"Дођу на годишњице, сликају се, обећају пред новинарима сваку врсту помоћи, а онда нестану до следеће годишњице", каже Србљакова, наводећи да је њеној кћерки Драгани био обећан посао у Гораждевцу, али да од тога није било ништа, те да је она, као и десетине њених вршњака, морала да напусти родно мјесто.

У Гораждевцу је остало нешто мање од 500 становника од готово 2.000, колико их је до повлачења српске војске и полиције живјело у том највећем српском селу у општини Пећ.

Млади одлазе док они старији упозоравају да, уколико Србија прекине исплату личних доходака у просвјети и здравству и прихвати косовски систем у тим областима, да ће Гораждевац остати без Срба.

Додатни страх уноси серија напада која се догодила током протеклих неколико мјесеци.

Почетком јула више пута су нападнути повратници у сусједној општини Клина, у Гораждевцу је разбијено возило Србина из Београда, који је дошао да посјети старе родитеље, непозната лица су пуцала на полицијско аутомобил, а НН лица, како то полиција упорно понавља, бацила су "молотовљев коктел" на спомен-обиљежје жртава рата у селу.

До данас ни за те нападе нико није одговарао, нити је приведен у полицију на саслушање, што потврђује наводе мјештана да правде на Космету нема све док постоји зид ћутања којим су обавијени злочини почињени над Србима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
СУТРА 11 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА У ГОРАЖДЕВЦУ - Jadovno 1941.
ДАНАС ПОМЕН ЗА СРПСКУ ДЈЕЦУ СТРАДАЛУ У ГОРАЖДЕВЦУ ...
УБИСТВА СРПСКЕ ДЈЕЦЕ У ГОРАЖДЕВЦУ И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ ...
Косово - Jadovno 1941.