ЗЕМАН: ХАШИМ ТАЧИ ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ

Милош Земан
Милош Земан

Чешки предсједник Милош Земан изјавио је да је Хашим Тачи ратни злочинац и криминалац, а да је "косовски преседан" отворио "Пандорину кутију" и започео опасан процес прекрајања граница и мијењања територијалног интегритета у свијету.

Земан је рекао да, иако је Чешка признала самопроглашено Косово, он га лично не признаје, те указао да то показује и чињеницом да никада није именовао амбасадора Чешке у Приштини. 

Он је за "Вечерње новости" оцијенио да признавање самопроглашеног Косова није неопходан услов за чланство Србије у ЕУ, истичући да га не признаје ни пет чланица ЕУ - Словачка, Шпанија, Грчка, Румунија и Кипар. 

Земан је напоменуо да су унилатералне војне акције без одобрења Савјета безбједности УН, какве су биле бомбардовање Србије, као и случај Ирака, Сирије и Либије, биле катастрофалне. 

"То су лекције које морају да нас науче да се проводе само оне акције које ће бити под кишобраном Савјета безбједности УН. Јер, све сталне чланице имају заједничког непријатеља, а то је исламски тероризам", рекао је Земан. 

Чешки предсједник је подсјетио да је у више наврата позивао на одбрану Европе од исламизације, наводећи да је то потпуно другачија култура. 

"То је потпуно другачија култура, која, између осталог, искључује половину популације из јавног живота, а то су жене", указао је Земан. 

Говорећи о односу Прага према Београду, Земан је напоменуо да Чеси дугују Србима због подршке из прошлости, коју морају да врате. 

"Срби су подржали Чешку 1934. и 1944. године, послије совјетске агресије на нашу земљу. Ми смо ваши дужници и морамо да вратимо наш дуг, а пријатељство је једно од најбољних начина за то", истакао је Земан.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

без москве, чеси би данас поздрављали са "хајл хитлер"!

ВЛАСТ ПРИМА ЗЛОЧИНЦА ТАЧИЈА - Jadovno 1941.

Трговина органима : Докази против Тачија - Jadovno 1941.