ЗАТИРАЊЕ МРТВИХ

Приредио: Вукота РАДИЋ ПРИШТИНА, 8.ОКТОБРА /СРНА/ - Албански сепаратисти на Косомету порушили су 139 цркава и манастира и у потпуности уништили 254 православна гробља и око 7.500 надгробних споменика, те скоро стотину капела - подаци су Рашко-призренске епархије Српске православне цркве (СПЦ).На 60 гробаља нема ни једног очуваног надгробног споменика - пише у архиви Епархије, а гробља у селу Сига и Брестовик, надомак Пећи, прекопана су, а посмртни остаци бацани су на сметлишта. Са хумки су одношени мермер и надгробни споменици. 

Према непотпуним подацима Рашко–призренске епархије, од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији јуна 1999. године, албански сепаратисти су уништили и оштетили сва гробља, изузев оних која се налазе у чисто српским срединама попут гробља у Грачаници и у општинама на сјеверу Космета. 

Дивљаштво и вандализам над мртвим Србима почели су у првим данима НАТО акције “Милосрдни анђео”, када је "томахавком" погођено градско гробље у центру Приштине. 

Тада је разнесено више десетина гробница и стара капела. Посмртне остатке и сандуке детонација је разнијела на површини од стотињак метара квадратних. 

На овом гробљу уништено је и поломљено више од 500 споменика, а полиција УНМИК-а је у августу 2004. године саопштила да је само током ноћи између 17. и 18. марта, током погрома над српским становништвом, на гробљу поломљено 70 споменика и надгробних плоча. 

На српском гробљу у Косову Пољу поломљене су све бисте, а са споменика однесене и плоче. Исто се десило са гробљима у Вучитрну, Подујеву, Гњилану, Урошевцу, Неродимљу, Штимљу, Сувој Реци и Мушутишу у коме се налази осам српских светиња – цркава из 14. вијека. 

Српско гробље у Белом Пољу код Пећи, наочиглед међународних снага, претворено у сметлиште, док је гробље на периферији Ђаковице, гдје је сахрањено и неколико француских војника из Првог свјетског рата, претворено у - депонију, и сада нема ниједног обиљежја које би свједочило да је ту икада било гробље?!

Такав вандализам, како стоји у бројним записима владике Атанасија, који се годинама бавио српским гробљима на Косову и Метохији, није забиљежен у цивилизованом свијету. 

Дивљаштво и вандализам иду дотле да су поједина гробља минирана - попут гробља у Старом Грацком код Липљана, на коме је сахрањено 14 српских жетелаца масакрираних на њиви јула 1999. године?! 

Албанци су, у међувремену, узурпирали дио гробља на коме су сахрањивани Јевреји и на њему подигли стамбене објекте као и на дијелу српског гробља. 

У непосредној близини гобља, с друге стране улице, подигнута је зграда ЕУ у којој се владавином закона и примјеном демократских принципа бави њена мисија Еулекс. 

Митровички парох, ставрофор Милија Арсовић, наводећи да је УНМИК тиме што им је платио да очисте гробље, помогао Албанцима да "докусуре уништавање и разврат над мртвим Србима". 

"У тој акцији, пре неколико година, Албанци су поломили знатан део надгробних плоча, скидали слова и слике, односили металне и мермерне ограде и продавали их каменорезачким фирмама" - објашњава Арсовић. 

Припадници КфОР-а су покушали да постављањем бодљикаве жице, попут оне (у међувремену срушене) око гробља у јужној Косовској Митровици, очувају бар нешто, али су њихову акцију ометали УНМИК полицајци и Косовска полиција, обустављајући истраге о акцијама вандала. 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png