ЗАШТО СЕ СА ИСТОМ ПОСВЕЋЕНОШЋУ НЕ ТРАГА И ЗА СРПСКИМ ЖРТВАМА

БЕОГРАД, 30. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године запитало је српско Тужилаштво за ратне злочине и Еулексовог тужиоца у Приштини зашто са истом посвећеношћу и професионализмом не трагају и за српским жртвама, као за албанским.

"Породице косметских српских страдалника, изнурене од 26-годишњег чекања и безнађа, моле надлежне институције да се сете и српских жртава и помогну да се процес сазнавања истине о њима убрза", наводи ово удружење. 

У саопштењу удружење поздравља захтјев Тужилаштва за ратне злочине да се додатно истражи локација у Батајници, за коју се сумња да би могла бити масовна гробница косметских Албанаца страдалих током 1999. године на Косову и Метохији, те пита зашто се не трага за више од 520 несталих Срба и неалбанаца чија је судбина и даље непозната. 

Удружење истиче да је због двоструких аршина када су српске и албанске жртве у питању и њихове непрофесионалности и незаинтересованости да се истовремено провјеравају локације потенцијалних гробница у централној Србији и на Космету, прошле године ексхумирано и идентификовано само деветоро киднапованих Срба. 

У саопштењу се напомиње да ове године ниједно лице са списка несталих Срба није идентификовано и подсјећа да прије, током и послије оружаних сукоба на Космету, никада цивилне жртве није дијелило по националној и вјерској припадности. 

"Увек смо се залагали за убрзавање процеса разоткривања истине о свим несталима, као и да злочинце стигне заслужена казна", навело је ово удружење у саопштењу.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЈОШ СЕ ТРАГА ЗА 532 СРБИНА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

НАСТАВЉАМО БОРБУ, КОЈА МОРА ДОВЕСТИ ДО ИСТИНЕ И ПРАВДЕ ЗА СВЕ КОСМЕТСКЕ СТРАДАЛНИКЕ

ОДГАЂА СЕ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ СУДБИНЕ НЕСТАЛИХ