ВЛАДА ТАЧИЈУ ИЗРУЧИЛА СРБЕ

kosovo_etnic

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић оптужио је шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића да „обмањује јавност“, а Владу Србије да је косовске Србе „изручила власти Хашима Тачија и пустила их низ воду“.

- Данас се јасно види да су разговори око севера Косова и положаја Срба на Косову били најобичније обмањивање српске јавности. Ово је час истине, а нажалост, откриће се и да су и у осталим тачкама тог споразума Срби на Косову и Метохији једноставно изручени власти Хашима Тачија и пуштени низ воду од стране Владе Србије – рекао је Самарџић.

- Стефановић је данас још једном покушао да обмане јавност Србије, први пут тиме што је рекао да је за Србе на северу Косова договорена гаранција у вези са регистарским таблицама, а данас да они заправо нису имали никакво писано уверење Роберта Купера или европске стране – оптужио је Самарџић српског преговарача са Приштином.

Самарџић је навео да ће се корак по корак, као и за регистарске таблице, откривати истина и о осталим тачкама тог споразума.

- Међутим, потребно је скренути пажњу да је Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије расправљао о том питању, и сви чланови Одбора, па чак и представници Стефановићеве Демократске странке, још прошле јесени јасно су рекли да су договори о слободи кретања и регистарским таблицама заправо утеривање Срба у систем Приштине – нагласио је Самарџић.

То је тада јасно речено, али медији, нажалост, то нису пратили и нису умели тада да покажу оно што је у Скупштини речено, оценио је потпредседник ДСС-а.

На мартовској седници Одбора за КиМ одржаној након завршетка осмомесечних преговора и након што је Влада Србије усвојила извештај, Борислав Стефановић је рекао да је Србија „морала да пристане на преговоре у Бриселу“ и да оно што је постигнуто можда није у складу са нашим жељама, али јесте са политичком реалношћу.

Самарџић га је тада питао зашто је уопште прихватио тему представљања Приштине када је то било регулисано Резолуцијом 1244.

- Нису они били без представљања. Све време они су имали своје представљање, дакле Унмик Косово. Унмик потписује те споразуме и Унмик је на тим састанцима где албански представници могу да говоре – рекао је Самарџић на седници Одбора одржаној 29. марта.

Стефановић је био нападнут и од посланика са Косова и Метохије укључујући и посланика ДС Драгишу Ђоковића, који су га оптужили да их је оставио без докумената Републике Србије.

Председник Одбора Љубомир Краговић оптужио је Стефановића за издају.

- На кога се ви то жалите нама овде. Па то је била ваша прича да радите један узалудан посао. Кажете злоупотреба од стране Албанаца је било и биће их и даље, а ми ћемо се борити против тога. То је исто када шаљете у Хашки трибунал. Идите на суд, па покажите да сте невини. Кажете нико нас не поштује. Па неће нико да поштује издајника. Издајник је за једнократну употребу – рекао је Краговић.

Извор: akademediasrbija