УЗУРПИРАНА ИМОВИНА 41.000 СРБА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mitrovica-izbori.jpgБЕОГРАД, 22. ЈУНА /СРНА/ - Срби су поднијели 41.000 захтјева за враћање узурпиране имовине на Косову и Метохији, а до сада је само једна Српкиња успјела да се избори за пресуду да узурпатор буде исељен са њеног имања, изјавио је руководилац тима за људска права и имовину у Канцеларији за Косово и Метохију Игор Поповић.


Подсјећајући да је ријеч о Надежди Јовановић која је добила случај пред Уставним судом Косова, Поповић је рекао да је Јовановићева имала формалну одлуку Косовске агенције за имовину да јој буде враћена имовина, али да је, како би се изборила за то, морала да случај "отера" до Уставног суда Косова који је донио пресуду у њену корист.

"Следећи корак је да се проведе захтев да се исели узурпатор који је подигао три куће на њеном имању и да се уклоне ти нелегално изграђени објекти", рекао је Поповић за Радио-телевизију Србије.

Према његовим ријечима, изгледа да Косовска агенција за имовину нема механизам за ефикасно провођење своје одлуке "иако се хвале да су од 41.000 захтјева ријешили бар двије трећине".

"Шта то значи... можда постоје неке формалне одлуке, али ти људи нису ступили у посед своје имовине, нису ушли у своје куће и станове у којима се и даље налазе узурпатори", нагласио је Поповић.

Он је рекао да је то питање у надлежности међународних мисија, прије свега, Унмика, Еулекса и Оебса, додајући да им се држава Србија већ обраћала тим поводом.

Поповић је истакао да је узурпирање имовине кршење једног од основних људских права, додајући да ће питање приватне, али и јавне имовине Србије, бити можда и најважније у преговорима са привременим институцијама самоуправе на Косову.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png