ЕУ:Ухапшен главни осумњичени за трговину органима на Косову

organi

Израелац Моше Харел, један од кључних осумњичених за кријумчарење људских органа на Косову 2008. ухапшен је у Израелу, изјавили су тужиоци из Европске уније (ЕУ) а преноси британски Би-Би-Си (ББЦ).

Истражитељ мисије ЕУ за законодавство и правосуђе (Еулекс) Џонатан Рател изјавио је да су Харел „и још неколико осумњичених” ухапшених у Израелу, „у вези са истрагом која се води у Израелу”.

Полиција јеврејске државе није потврдила хапшење Харела нити је навела у погледу којих кривичних дјела води истрагу.

Тужиоци из ЕУ сумњиче Харела да је вукао главне конце у илегалној трговини људским органима у коју је, како се тврди, била уплетена клиника Медикус у Приштини.

Његово хапшење је најављено косовском правосуђу у четвртак, рекао је ББЦ-ју представник за штампу ЕУ у Приштини.

Израелски листови су недавно извјестили о хапшењу 10 људи који су наводно припадали међународној мрежи кријумчара људских органа, али је нејасно да ли је међу њима био и Харел.

Он је, међутим, један од девет људи који су оптужени у вези са случајем трансплатације органа на Косову из 2008. године.

Тужилац Еулекса сада „блиско сарађује са властима у Израелу” у вези са међународном потјерницом коју је за Харелом издао Интерпол, на захтјев Канцеларије специјалног тужиоца на Косову, рекао је ББЦ-ју потрпарол Еулекса Барда Азари.

Власник Медикус Лутфи Дервиши демантовао је да је било икаквих илегалних радњи у његовој клиници.

 

Извор: frontal