СВЈЕДОЧИО КАНАЂАНИН РАУЛ ФЕЈН

Trgovina-organima

ПРИШТИНА, /СРНА-АП/ - Пред судским вијећем Еулекса у Приштини јуче је путем видео-линка свједочио Канађанин Раул Фејн (66), који је 2008. године платио 80.000 евра израелском држављанину да организује трансплантацију бубрега у клиници на Косову, коју је наводно користила међународна мрежа трговине органима за неколико десетина нелегалних операција.

Фејн, који је из Торонта, рекао је трочланом судском вијећу из ЕУ да је он тражио стране донаторе органа пошто су му љекари рекли да у Канади мора да чека до 12 година на такву операцију.

Он је свједочио путем видео-линка из Канаде на судском процесу против седморице становника Косова осумњичених за учешће у криминалној мрежи.

Фејну су показане фотографије зграде за коју је он рекао да је клиника "Медикус" у Приштини гдје је доведен на трансплантацију бубрега у јуну 2008. године.

Очевици су изјавили да га је у Истамбулу дочекао израелски држављнин Моше Харел, који је наводно организовао трансплантацију и да је пребачен на Косово са старијим њемачким држављанином и двије Рускиње које су биле припремљене за донацију по једног бубрега.

Харел и турски љекар Јусуф Сонмез, који је наводно обавио операције и даље су на слободи и за њима трагају тужиоци ЕУ задужени за овај случај.

Тужилац Џонатан Рател рекао је да су Рускиње само двије од 20 страних држављана који су ангажовани лажним обећањеом о исплатама 2008. године.

Рател наводи да је жртвама обећавано до 4.500 евра док су примаоци бубрега требали да плате између 80.000 и 100.000 евра.

Фејн је свједочио да је над њим операција извршена у хладној, тамној просторији клинике "Медикус" и да је пет дана провео опорављајући се прије него што се вратио у Канаду.

Према његовим ријечима, он је видио Рускиње у клиници, али није разговарао са њима. Он је на питање тужилаштва да ли је примио један од њихових бубрега одговорио да "вјерује да је тако."

Рател је најавио да ће од истражиоца Савјета Европе Дика Мартија затражити да свједочи на суђењу.

 

Извор: срна