СВЈЕДОК ЈЕ БИВШИ ПРИПАДНИК ОВК

Трговина органима

БЕОГРАД, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да је бивши припадник Ослободилачке војске Косова /ОВК/ заштићени свједок који је спреман да свједочи о трговини органима на Космету и сјеверу Албаније и да се налази на сигурном. 

 

Вукчевић је рекао за "Вечерње новости" да је овај припадник ОВК, који је био свједок вађења срца једном српском заробљенику и каснијег транспорта и продаје на црном тржишту, у сигурним рукама и под строгим мјерама обезбјеђења српских оперативаца Дирекције полиције и Јединице за заштиту свједока.

Лист незванично сазнаје да је ово најкрупнији доказ до којег се дошло од када је Еулекс формирао специјални тим за истрагу трговине људским органима, а претпоставља се да ће сада истрага довести до организатора посла, а не само до непосредних починилаца. 

Прве тврдње о трговини људским органима на Космету објелоданила је бивши тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте у својој књизи "Лов: Ја и ратни злочинци" коју је објавила по одласку са дужности.

Дел Понтеова је у књизи описала како је 1999. године од новинара сазнала да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију, гдје су им вађени органи, који су затим слати у Италију, одакле су дистрибуисани у клинике широм Европе.

У књизи она помиње насеље Бурел у Албанији, гдје су жртвама вађени органи у кући коју у књизи назива "жута кућа".

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч тражили су од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба, али та држава није била расположена за сарадњу у тој истрази.

Према извјештају извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, организатор отимања људи и трговине људским органима био је актуелни предсједник косовске владе Хашим Тачи и Дреничка група. 

Хашки трибунал покренуо је 13. јануара 2005. године истрагу о трговини људским органима, на основу предмета који су пронађени у "жутој кући", за које је постојала основана сумња да су кориштени за вађење органа отетим Србима и неалбанцима.

 

 

Извор: срна