СУТРА ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖЕТЕОЦИМА

ЛИПЉАН, 22. ЈУЛА /СРНА/ - У селу Старо Грацко, општина Липљан, сутра ће бити служен парастос за 14 Срба који су убијени на њиви прије петнаест година за шта још нико није одговарао.

Парастос ће и ове године бити служен испред спомен-плоче постављене на објекту школе у центру села, пошто Косовска полицијска служба још не дозвољава родбини и пријатељима страдалих жетелаца да прислуже свијеће на мјесном гробљу гдје су страдалници сахрањени, јер је, према тврдњама тамошње полиције, гробље минирано.

Очекује се долазак представника власти из Београда, Кфора и Еулекса.

На њиви у Старом Грацком, 23. јула 1999. године из засједе је убијено 14 Срба, међу којима је најмлађи имао 17 година.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Полиција УНМИК је октобра 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству. Битићи је, након два мјесеца пуштен из притвора усљед недостатка доказа.

Убиство жетелаца је један од најтежих злочина над Србима од доласка међународних мисија на Косово. Породице убијених и даље чекају да се починиоци приведу правди.

Међу најтеже злочине, за које до сада нико није одговарао, спадају и убистава дјеце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса "Ниш експреса" код Подујева.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Зашто браним Косово?

Монаху Јовану светиња као караула

НЕМА НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА ДОК ТРАЈЕ ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ