СУТРА 11 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА У ГОРАЖДЕВЦУ

ГОРАЖДЕВАЦ, 12. АВГУСТА /СРНА/ - Сутра се навршава 11 година од злочина у Гораждевцу, недалеко од Пећи, када је рафалном паљбом из аутоматског оружја убијено двоје, а рањено четворо српске дјеце.

Један од најгнуснијих злочина над Србима на Косову и Метохији почињен је 13. августа 2003. године у присуству мировних снага УН и КФОР-а, а убијена су недужна дјецом док су се купала на ријеци Бистрици.

 

Убијени су Иван Јововић /19/ и Пантелија Дакић /12/, а тешко су рањени њихови другови Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.

 

Парастос убијеним српским дјечацима сутра ће бити служен у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу, којем ће, како је раније најављено, између осталих требало да присуствује и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Нападачи на српску дјецу која су се купала на 500 метара од центра села никада нису нађени, иако је тадашњи шеф УНМИК-а полиције Штефан Фелер обећао како ће "преврнути сваки комад земље како би нашао убице". Није помогла ни награда од милион евра коју је УНМИК понудио.

 

Послије напада у Гораждевцу УНМИК је саопштио да је непознат број људи пуцао из аутоматске пушке из жбуња и да су пронађени трагови бјекства нападача према албанском селу Ћушка, родном мјесту бившег команданта терористичке ОВК Агима Чекуа.

 

Полиција је током истраге саслушала 75 свједока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа. Упркос томе, Еулекс је обуставио поступак јер није пронађено довољно доказа.

 

Бивши портпарол Еулекса Ирина Гудељевић прошле године је изјавила да је случај затворен али да ће поступак бити настављен уколико Еулекс добије нове доказе.

 

Више пута су очеви убијених дјечака и мјештани Гораждевца изјављивали да знају ко су починиоци злочина над српском дјецом.

 

Све информације са доказима су предате истражитељима УНМИК-а, потом Еулекса и КФОР-а, али је поступак обустављен, што према тврдњи преосталих мјештана, потврђује сумњу да иза напада стоји сам врх бивше терористичке ОВК.

 

"Злочини попут убиства српске дјеце у Гораждевцу, убиства 14 жетелаца у Старом Грацку код Липљана и напад на аутобус "Ниш-експреса" у Ливадицама код Подујева , те низ других злочина над Србима не смеју застарети", рекао је данас градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић.

 

Према његовим ријечима, то исискује да што прије буде формиран суд за ратне злочине, јер све док се не открију наручиоци и починиоци злочина над Србима не може се говорити о помирењу.

 

У Гораждевцу је данас остало око 750 Срба, трећина колико их је било прије 1999. године, а убиство које се ту догодило сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ НЕКИХ ЛИДЕРА ОВК

СУТРА ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖЕТЕОЦИМА

Зашто браним Косово?