Сукоби на прелазу Мердаре, 20 повријеђених

kosovo-enklave

У сукобу са косовском полицијом на прелазу Мердаре повријеђено 20-ак особа, сазнаје Интернет портал РТС-а. Сви су повријеђени бојевом муницијом. Један теже повређени упућен за Ниш. Сви повријеђени су ван животне опасности.

На прелазу Мердаре повријеђено је двадесетак особа у сукобу са припадницима косовске полиције, потврђено је Интернет порталу РТС-а у прокупачкој болници. Сви имају повреде од бојеве муниције, а нико није животно угрожен.

У прокупачкој болници РТС-у је речено да тачан број повријеђених још није познат, јер санитетска кола још пристижу из куршумлијског дома здравља.

Хитна служба Дома здравља из Куршумлије довезла је 13 рањених са административног прелаза Мердаре и указана им је лекарска помоћ.

На Одјељењу хиругије болнице у Прокупљу, тренутно је збринуто шест особа, а један теже повријеђени пребачен је у болницу у Нишу.

Како се незванично сазнаје, ради се о групи која је аутобусом кренула на Газиместан поводом Видовдана.

На административном прелазу Мердаре зауставила их је косовска полиција која је покушала да их врати назад, а затим је дошло до инцидента.

Инцидент на мосту у Митровици

Три особе које су биле у групи грађана која је дошла из Србије на Косово на прославу Видовдана, вријеђале су припаднике косовске полицијске службе на главном Ибарском мосту у Косовској Митровици, јавила је телевизија Мост.

Инцидент се догодио око 5 сати ујутро, а повријеђених није било.

Регионални портпарол косовске полиције Сами Мехмети изјавио да су три особе из групе прешле барикаде на мосту и каменицама почели да гађају полицајце који су били на дужности.

Он је додао да су полицајци, да би смирили ситуацију, користили бибер спреј и ставили под контролу групу од 70-ак људи.

Мехмети је рекао да је група људи која је каменицама насрнула на полицајце била под видним утицајем алкохола и да су након што су стављени под полицијску контролу, преко прелаза Мердаре враћени назад у Србију.

Напад на полицијски пункт у Добросину

У албанском селу Добросин код Бујановца рано јутрос се догодио нови терористички напад на пункт мултиетничке полиције са територије Косова и Метохије у којем је један полицајац лакше повријеђен, рекао је Тањугу портпарол Полицијске управе у Врању Драган Стаменковић.

Напад је извршен јутрос у 4.20 сати у селу Добросин, које се налази 16 километара западо од Бујановца, каже Стаменковић.

"У овом, другом по реду терористичком нападу на полицијски пункт у селу Добросин, на административној линији са Косовом, лакше повреде задобио је полицајац из Бујановца Бранислав Марковић, коме је један пројектил окрзнуо леђа", наводи Стаменковић.

Он је додао да су и овога пута, као и 17. маја, један или више терориста са територије Косова и Метохије, извршили рафални напад на објект полиције у коме су се тада налазила четири полицајца.

Стаменковић је рекао да у овом тренутку не може да да било какве друге податке с обзиром да су полицијски експерти за претрагу терена већ на мјесту напада.

Село Добросин, у коме има око 150 домаћинстава и 740 становника, познато је по томе што је ту почетком јануара 2000. године, створена такозвана Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца.

Синдикат полиције је у саопштењу најоштрије осудио овај напад и захтјева од надлежних да објекте и људство Министарства унутрашњих послова заштити на одговарајући начин. Истовремено, од мисије Еулекс се захтјева да што прије открије нападаче и учини све да спријечи овакве и сличне нападе.

 

Извор: frontal